(FOTO) Biskup Vlado Košić u Mariji Bistrici sljedeću pastoralnu godinu posvetio mladima: ‘Potrebno je od mladih očekivati puno – jer mogu dati puno’

Foto: Sisačka biskupija Fotomontaža: narod.hr

Deveto tradicionalno zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 18. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa sedamdesetak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima, a koji su u potpunosti ispunili bistričko svetište, priopćila je Sisačka biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji, biskup je podsjetio na prošlu pastoralnu godinu u Biskupiji koja je bila pod znakom bl. Alojzija Stepinca jer se ove godine navršilo 120 godina od njegova rođenja, a 3. listopada bit će i 20 godina otkako je proglašen blaženim, upravo ovdje u Mariji Bistrici.

„Mi smo, Bogu hvala, uspjeli pred sisačkom katedralom podići lijep spomenik našem dragom svetom Blaženiku, a na 20. godišnjicu beatifikacije bit će hodočašće svećenika Zagrebačke metropolije u Stepinčev rodni Krašić. To će biti za nas i formalno zaključenje te Godine, ali se i dalje nastavljamo moliti za njegovo proglašenje svetim i kad se to dogodi, bit će zapravo dosegnut cilj ove naše prošle Godine. Ipak, te se ‘godine’ nastavljaju, kao da se preklapaju i međusobno prožimaju jer bl. Alojziju ćemo se i dalje moliti u zagovor kada ćemo moliti za naše druge nakane“, rekao je biskup te dodao kako se proteklih godina u Biskupiji osobita pozornost davala obiteljima shvaćajući koliko je današnja obitelj u velikim teškoćama te joj je potrebna Božja pomoć. „Tako smo bili proglasili Godinu obitelji pa potom Godinu očeva i majki, a to je pratilo inicijativu svetog Oca Pape koji je sazvao dvije biskupske sinode na temu obitelji. Ove jeseni održat će se u Rimu biskupska sinoda o mladima pa sam i ja odlučio da ova naša sljedeća pastoralna godina bude posvećenima mladima“.

Proglasivši Godinu mladih biskup istaknuo kako će se na njezinom početku, točnije 29. rujna, održati hodočašće mladih iz cijele naše biskupije u Svetište Majke naših stradanja Gori, a završit će hodočašćem mladih naše biskupije, sljedeće godine, na 30. međunarodni festival mladih tzv. Mladifest, početkom kolovoza u Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovoj godini mladih koju otvaramo za novu pastoralnu godinu želimo da svaka naša župa dobije od biskupa imenovane mlade koji će biti voditelji zajednice mladih u svojoj župi. To ne znači da se župnik ili kapelan neće i dalje trebati brinuti za okupljanje mladih, jer oni ostaju i dalje najodgovorniji za sav pastoral u svojoj župi, ali ti mladi voditelji će lakše doći do svih mladih, pozvati ih na susrete i druženja, prenijeti im zajednički plan i organizirati njihove aktivnosti. Otprilike pola župa je to već učinilo, a pozivam i druge koji to nisu da jave imena svojih mladih koji su sposobni biti voditelji zajednice mladih u svojoj župi. I tom voditelju župnik treba dati, lijekom ove godine nekoliko puta na kraju nedjeljne mise, priliku da uputi poziv mladima i da ih uputi u događaje i zbivanja za mlade koji slijede u župi, dekanatu, u Biskupiji.

Kada dakle zažive ove godine te zajednice mladih po svim našim župama, željeli bismo da te zajednice nastave aktivno djelovati i nakon što u našoj biskupiji formalno završi Godina mladih. Bit će ne samo nama nego i cijeloj Crkvi na čitavom svijetu zanimljiva biskupska sinoda u Rimu, njezini naglasci i zaključci. Već sada možemo reći da naš Papa Franjo ima veliko povjerenje u mlade i često kaže kako oni ne mogu biti samo pasivni objekt nego da moraju biti aktivni subjekt evangelizacije“, ustvrdio je biskup te je u nastavku progovorio o temi biskupske sinode „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“ i pastoralnim aktivnostima u biskupiji tijekom ove pastoralne godine.

Govoreći o temi sinode biskup je rekao kako je u njenom središtu upravo vjera mladih, koja je zbog raznih čimbenika danas dovedena u pitanje. „Možda najviše zbog životnog stila suvremenog čovjeka koji se više povodi za onim „vrijednostima” – što ih je bolje nazvati protuvrijednostima – koje mu podastiru zlonamjerni mediji i javnost negoli da se dade voditi pravim istinskim vrijednostima koje dolaze iz Evanđelja i svjedočanstva svetih. Netko će možda reći da ne treba mladima govoriti o svetosti, ali mislim da je upravo to potrebno: postaviti visoko ‘ljestvicu’ očekivanja za mlade, tj. očekivati od njih puno – jer oni i mogu dati puno. Mladi vole ideale, mladi su spremni na žrtvu za ono što shvate da vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Npr. u našem Domovinskom ratu upravo su mladi, štono se kaže u trapericama, odlazili u rat da bi branili napadnute dijelove Domovine. I mnogi su poginuli, mnogi ostali ranjeni… no nisu se štedjeli kada su shvatili što se događa jer – mladi su ljudi željni ostvariti ideale i ne boje se boriti se za njih i ako treba i sama sebe žrtvovati.

Mogli bismo reći da su i sveci uglavnom započinjali svoj put s Bogom kao mladi ljudi: sv. Franjo Asiški sv. Klara, sv. Dominik, bi. Alojzije Stepinac“, poručio je između ostalog okupljenima, a posebno mladima, biskup Košić.

Osvrnuvši se na današnje Evanđelje u kojem Isus poziva mladića koji je „sve (Božje zapovijedi) očuvao“ od djetinjstva i koji je želio biti savršen, ali nije očekivao da će mu Isus postaviti tako velike zahtjeve te je otišao žalostan jer nije mogao ostaviti svoj veliki imetak, biskup je rekao kako je upravo u toj točki bitna razlika između ovog mladića i Blažene Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„On se nije mogao otrgnuti od svog imetka, od svoga bogatstva, a Marija je – i ne shvaćajući što ju čeka – na riječ Božjeg anđela odgovorila: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1,38). Vidite, tu je poenta – prihvatiti Božju riječ, povjerovati mu da bismo pošli na novi put, usuditi se poći u avanturu s Bogom. Nemoguće je vidjeti sve što taj korak nosi, ali treba ga učiniti s povjerenjem. Tada će i čitav put biti blagoslovljen.

Molimo danas BI. Djevicu Mariju da svojim zagovorom pomogne našim mladima, djevojkama i mladićima, da se ne boje poći za njezinim Sinom, Isusom našim Spasiteljem. Sv. papa Ivan Pavao II. govorio je mladima: „Otvorite svoje srce Kristu! Ne bojte se!“ Marija se nije bojala vjerovati Bogu, neka 0na moli za mlade naše Biskupije i naše Domovine da budu hrabri i da se smjelo zapute za Kristom. To ujedno znači da budu sposobni ostaviti sve što nije bitno, sva ona ‘blaga i bogatstva’ u koja se često posve pogrešno pouzdajemo misleći da su naša sigurnost, ali samo je jedna sigurnost: Krist! Kada čovjek otkrije Krista, radosno ostavlja sve i poput Marije i poput apostola ide za njim“, zaključio je biskup.

Dan ranije, u petak 17. kolovoza, održano je osmo hodočašće mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo stotinjak mladih od koji je njih tridesetak pješačilo do Siska do Marije Bistrice. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini s osvrtom na Animatorsko ljeto u Malom Lošinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.