(FOTO) Don Ivan Terze na susretu Hrvatskog nadzemlja ‘Di će ti duša?’: ‘Pakao je čovjekov osobni odabir’

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Posljednji susret Hrvatskog nadzemlja u ovoj građanskoj godini održao se u srijedu 19. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa pod naslovom „Di će ti duša?“. Mladi iz Hrvatskog nadzemlja ponovno su bogatim programom oduševili okupljenu mladež Splita i okolice; kao gosta predavača pozvali su don Ivana Terzu, župnika Župe Pomoćnice kršćana na Kmanu, koji je progovorio o temi raja, čistilišta i pakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Ivan Terze je u kroz svoje izlaganje jezgrovito opisao raj, čistilište i pakao u cjelini dotičući se svake odrednice posebno. Vjerujući u život vječni, čovjek zna da treba umrijeti prije ili kasnije i da će doći na poseban sud koji će odlučiti u kojem smjeru će krenuti u vječnost: u raj, čistilište ili pakao. Pri tome, don Ivan Terze je naglasio, da Bog nikoga ne predodređuje ni za raj, ni čistilište, ni pakao – put u vječnosti, naime, ovisi isključivo o čovjekovom zemaljskom životu, o njegovoj slobodi. Zaključak je tako da je pakao čovjekov osobni odabir, a ne osuda Božja. Bog je u svojoj ljubavi čovjeku dao slobodu izbora, a time i mogućnost da može poželjeti i odabrati život bez njega. Nakon smrti čovjeka, nastavlja se ono što je živio i radio: pakao je, dakle, vječnost bez Boga, a želja i čežnja za Bogom, Njegovom blizinom. Problematika današnjeg svijeta je što se o paklu malo priča; ne razgovara se ni o grijehu ni o posljedicama grijeha, jednostavno je došlo do eliminacije svega što narušava i smeta modelu komfornog života. Najlakše bi bilo reći da pakao ne postoji, ali postoji i čovjek ga sam bira. Čistilište je don Ivan Terze opisao kao stanje svih onih koji su na posebnom sudu upućeni da nisu dovoljno savršeni da bi Boga mogli gledati licem u lice; zbog posljedica grijeha se moraju očistiti. U čistilištu Božja ljubav susreće Božju pravednost. U čistilište dolaze duše koje su spašene, ali koje su još na putu za raj koji je potpomognut molitvom ljudi na zemlji. Molitvom za duše u čistilištu pomažemo i sebi samima – kad izmolimo njihov ulazak u raj, one nas počinju zagovarati iz njega. U raju duša Boga gleda onakvog kakav je, to je zaljubljenost koja nikad ne može postati dosadna. U raj pristižu duše čija je slika čista, onakva kakvu ju je Bog stvorio – slika Božja.

Raj, čistilište ili pakao – Bog zna gdje mi idemo jer je vječan, ali na to ne utječe jer nam je dao slobodnu volju. Kriterij je naš život – kako živimo, tako ćemo i umrijeti.

Uz iscrpno predavanje, don Ivan je i na pitanja publike odgovorio vrlo sadržajno i pristupačno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je obogatio skeč nadzemljaša kao i tri temi prilagođena filma: anketa iz vrtića, film „Čistilište“ i nastavak već dobro poznatog serijala „Božo i Barut“.

Za glazbeni ugođaj večeri ovog puta se pobrinuo zbor mladih iz župe Strožanac.

Na samom kraju, sve okupljene je pozdravio i nekoliko riječi uputio studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović. Prigodna meditacija i molitva su, kao i uvijek, upotpunile svršetak susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 16. siječnja 2019. godine na temu glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.