(FOTO) U Glini obilježena obljetnica predaje 21. krajiškog korpusa HV-u

Foto: Fah

U Glini je u utorak brojnim manifestacijama, kojima su prisustvovali i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministar branitelja Tomo Medved, obilježen 8. kolovoza kada je predajom 21. krajiškog korpusa tzv. RSK prije 22 godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline i formalno u vojnom smislu završila vojno-redarstvena operacija Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predaja srpske vojske Hrvatskoj vojsci bila je u svom značenju više od vojnoga čina, koji je izvršen u duhu časnih ratnih običaja. Taj događaj je označio konačni vojni slom velikosrpske ideje, koja je nažalost, ne samo u Domovinskom ratu, nego i kroz četničke zločine u Drugom svjetskom ratu i na druge načine prouzročila mnoga stradanja”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

“Ponavljam što sam izrekla u Kninu, kako hrvatski narod nije želio rat, niti se veseli ičijem stradanju. Hrvatska je bila napadnuta iznutra i izvana, a rat se vodio na hrvatskom državnom prostoru”, naglasila je.

Kazala je da se rat nije vodio niti na jednom pedlju srpskog teritorija, što sve govori o političkom i moralnom karakteru rata, koji je za Hrvate bio samo obrambeni i oslobodilački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski narod i Republika Hrvatska žele mir, kao što su ga željeli i onda, žele razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, u punoj spremnosti na dijalog o svim bilateralnim pitanjima, uz odlučnu obranu legitimnih nacionalnih interesa”, rekla je Grabar Kitarović na središnjoj svečanosti pred postrojenim pripadnicima ratnih postrojbi.

Ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved podsjetio je kako je za Oluje u svega 84 sata s oko 200.000 branitelja oslobođen prostor od 10.000 četvornih kilometara.

Dobrom organizacijom oslobodilačkih akcija, kako je rekao, neprijateljska je vojska bila prisiljena na bezuvjetnu predaju. Poručio je kako mlade generacije moraju znati tko je i kako stvorio Hrvatsku. Spomenuo je kako Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade, upravo usvojenim zakonskim prijedlogom rješava najvažnija pitanja branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vojnom aspektu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, kada se predalo oko 5000 vojnika s 12 tenkova 13 teških topova i drugog naoružanja, govorio je izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade general-pukovnik Drago Matanović.

Brojna izaslanstva položila su vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima i civilnim žrtvama, te su nazočila svečanom otvorenju crkvišta Sv. Ivana Nepomuka na mjestu crkve srušene u Domovinskom ratu, a posjetili su i mjesto predaje, gdje je o vojnoj operaciji govorio general Vlado Hodalj.

U sklopu svečanosti priređena je izložba ratnih fotografija te taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.