(FOTO) Hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu obišli Zadar, Škabrnju i Benkovac

Foto: Marijanski zavjet

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju tih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u proteklih nekoliko dana!

Hodočasnički dan u četvrtak 25. srpnja započeo je jutarnjom misom u Ninu, koju je predvodio duhovnik p. Stjepan Ivan Horvat. Nakon mise hodočasnici su krenuli na put prema Zadru. U predgrađu Zadra, mjestu Diklo ispred crkve Gospe od Ružarija dočekao ih je župnik sa župljanima s blagoslovom i pjesmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnike su ljudi putem pozdravljali, a poneki na štandovima uz cestu darovali voćem što im je dobro došlo za za osvježenje navelikim vrućinama.

Zvona crkve Bezgrješnog začeća BDM dočekala su ih u Zadru u župi na Puntamiki gdje su se susreli sa s. Marijom Beroš, iz reda časnih sestara Kćeri Božje ljubavi sa sestrama i članovima župnog zbora i župe.

Večer sakralne baštine u Zadru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer sakralne baštine obuhvatila je posjet crkvi sv. Šime, koji skriva veliko blago, škrinju koja čuva tijelo sv. Šimuna, koji je Isusa prikazao Bogu kada su ga Djevica Marija i Josip donijeli na prikazanje u hramu. Mnogi ne znaju za ovo značajno mjesto, te su sada imali priliku posjetiti ga, i saznati više od g. Anđelka koji brine o crkvi sv. Šime. Nakon crkve sv. Šime, posjetili su i katedralu sv. Stošije, kao i krstionicu, o kojoj su više saznali od Branimira Buturića. Nakon razgledavanja sakralne baštine, večer su završili zahvalom Bogu moleći krunicu za Domovinu kod crkve Gospe od zdravlja.

26.7. Zadar – Škabrnja

Sv. Misom koju je predvodio duhovnik p. Vinko Maslać u crkvi Bezgrješnog začeća BDM na Puntamiki započeo je idući dan. S. Marija Beroš donijela je relikviju bl. Miroslava Bulešića koja se nalazi u maslinovom drvetu iz Istre, te su imali priliku iskazati štovanje relikviji blaženika. Na Gradskom groblju u Zadru su se pomolili ispred spomenika poginulim braniteljima iz grada Zadra. U župi Dračevac hodočasnike je dočekao župnik fra Žarko Relota sa župljanima. Zaželili su hodočasnicima dobrodošlicu i priredili okrijepu. Na ulazu u mjesto Škabrnja pomolili su se kod spomenika palim braniteljima i civilnim žrtvama.

27.7. Škabrnja – Benkovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnički dan započeo je sv. misom u crkvi Uznesenja BDM, koju je predvodio duhovnik p. Vinko Maslać.
Nakon sv. Mise, obišli su spomen sobu poginulim braniteljima i civilima iz Škabrnje, u kojoj se nalazi i oštećeni Gospin kip, kao simbol stradanja i uništavanja koje su četnici na tom području činili iz mržnje. Zatim su krenuli iz Škabrnje prema odredištu dana u Benkovcu. Okupilo se oko 40 hodočasnika, koji su započeli hod u šutnji, razmatrajući 10 Božjih zapovijedi. Nastavili su hod moleći radosna otajstva krunice. Na putu su najprije došli u Nadin. Ondje su se pomolili kod spomenika poginulima u Domovinskom ratu. Niko Vrsaljko je ispričao više o događanjima na tom području. Zatim nas je i ugostio u svojoj kući.

Po putu su susretali aute koji su nam donosili hladnu vodu za osvježenje. Jedan od njih bio je i gradonačelnik Tomislav Bulić, koji je hodočasnike ugodno iznenadio svojim dolaskom i osvježenjem. Na putu su susreli i svećenika, duhovnika iz Italije koji ih je primjetio iz kombija kojim je putovao. P. Rosario Palić iz San Guiseppe della Chiusa, kojeg su susretali na priključnoj ruti iz svetišta Monte Grisa kod Trsta do Rijeke.

Na ulazu u Benkovac, kod vojarne u kojoj će biti smješteni, dočekali su ih branitelji iz Benkovca, pripadnici 9. Gardijske brigade “Vukovi”, te zajedno s njima otišli do spomenika poginulim braniteljima, koji prikazuje majku koja drži mrtvog sina, te su ondje zajednički položili svijeće i pomolili se za sve branitelje koji su dali svoje živote za domovinu. Ondje nas je dočekao i pozdravio i gradonačelnik, te nam ispričao nešto više o gradu Benkovcu. Branitelji su pokazali trg koji je bio mjesto gdje je 18.3.1990. izvršen atentat na Franju Tuđmana, a gdje se sada nalazi kip prvog predsjednika RH.

Nakon molitve kod spomenika, krenuli su do crkve rođenja BDM, gdje ih je dočekao župnik Anđelko Buljat, koji ih je pozdravio i ispričao o crkvi u Benkovcu. Zatim je predvodio molitvu u sklopu 30-dnevnice za Hrvatsku, koju su zajednički izmolili. Duhovnik dana p. Vinko Maslać je donio na glavni oltar pokaznicu, koju su četnici u Domovinskom ratu uništili. Pred tim simbolom stradanja, duhovnik je održao nagovor. Hodočasnici su noć proveli u vojarni gdje su prespavali te potom nastavili put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.