(FOTO) Papa s puta za Sofiju poslao brzojav hrvatskoj predsjednici: Zazivam Božji blagoslov na vaš narod

Foto: ika.hr

Papa Franjo doputovao je je 5. svibnja u Sofiju, prvo odredište svog apostolskog putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom leta za Sofiju, dok je zrakoplov ulazio u zračni prostor Hrvatske, papa Franjo je uputio brzojav Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, javlja IKA.

“Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na svom putu za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Moleći da vas svemogući Bog blagoslovi s mirom i snagom, zazivam Božji blagoslov na narod”, rekao je Papa u svojem brzojavu hrvatskoj predsjednici.

Papa doputovao u Sofiju: Ostanimo usidreni u vrijednostima mira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u Bugarsku, nakon službenog dočeka uslijedio je susret s predsjednikom Vlade Bojkom Borisovom u Governmental Lounge zračne luke. Papa je potom pošao u kurtoazni posjet bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu u Predsjedničkoj palači nakon kojeg se na Trgu Atanas Burov susreo s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora.

– Drago mi je što se nalazim u Bugarskoj, mjestu susreta između različitih kultura i civilizacija, mostu između Istočne i Južne Europe, vratima otvorenim prema Bliskome istoku, zemlji u kojoj su duboko usađeni drevni kršćanski korijeni, koji jačaju poziv u korist susreta kako u ovim krajevima tako i u međunarodnoj zajednici – rekao je papa Franjo.

Papa je u govoru uputio pozdrav biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim članovima Katoličke Crkve rekavši kako ih je došao ‘utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu svakodnevnom putu života i kršćanskog svjedočenja’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputio je pozdrav i patrijarhu Neofitu te metropolitima i biskupima Svetog sinoda kao i svim vjernicima Bugarske pravoslavne Crkve, te kršćanima iz drugih crkvenih zajednica, pripadnicima židovske zajednice i islamskim vjernicima.

Citirajući dokument o ljudskom bratstvu nedavno potpisan u Abu Dhabiju Sveti je Otac istaknuo ‘snažno uvjerenje da nas prava učenja religija pozivaju da ostanemo usidreni u vrijednostima mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnog poznavanja, ljudskog bratstva i zajedničkog suživota’.

Migracije i demografska kriza kao dva najveća izazova s kojima se Bugarska suočava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Neka sve religije, koje su pozvane promicati harmoniju i sklad, pomaže da rastu kultura i okruženje prožeti punim poštivanjem ljudske osobe i njezina dostojanstva, uspostavljanjem vitalnih veza između različitih kultura, senzibiliteta i tradicija i odbacivanjem svakog nasilja i prisile – apelirao je Papa istaknuvši kako će se ‘na taj način pobijediti one koji ih pokušavaju svim sredstvima manipulirati i iskorištavati’.

Prema Papi migracije i ‘demografska zima’ dva su najhitnija izazova s kojima se suočava Bugarska navodeći podatak prema kojem je zemlju posljednjih desetljeća napustilo više od dva milijuna sugrađana u potrazi za boljim radnim uvjetima u drugim zemljama.

Papa je spomenuo i kako u zemlju pokušavaju ući oni koji bježe od ratova i bijede te se pokušavaju domoći bogatijih područja europskog kontinenta kako bi pronašli nove mogućnosti za život ili jednostavno sigurno utočište.

Papa je pozdravio napore koje vlasti u zemlji poduzimaju da se stvore uvjeti kako, osobito mladi, ne bi bili prisiljeni emigrirati iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Vama, koji poznajete dramu emigracije, dopuštam sugerirati da ne zatvarate oči, srce i ruke – kao što je u vašoj tradiciji – pred onima koji kucaju na vaša vrata – poručio je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.