(FOTO) Predstavljena knjiga ‘Imotska krajina u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1957.), Likvidacije i progoni’ autorice Blanke Matković

Foto: Facebook/ HSP

U kino dvorani u Imotskom, 11. listopada održano je prvo predstavljanje knjige “Imotska krajina u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije (1944.-1957.), Likvidacije i progoni” autorice Blanke Matković. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju stanovnika Imotske krajine, a mnogi su doputovali i iz drugih dijelova Dalmacije te Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavili sveučilišni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zadru dr. sc. Zlatko Begonja, profesor povijesti u imotskoj gimnaziji Dragutin Koštro, studentica povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu i suradnica na izdanju Magdalena Vuković te priređivačice ove zbirke dokumenata mr. sc. Blanka Matković.

U organizaciji ove promocije aktivno su sudjelovali članovi Hrvatske stranke prava Splitsko-dalmatinske županije, naročito HSP Imotski.

Na promociji u Podstrani, 12. listopada, u organizaciji HSP-a Splitsko dalmatinske županije – Podružnice Podstrana knjigu su predstavile Blanka Matković i Magdalena Vuković, te Ivan Andabak, magistar povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica Blanka Matković je istaknula da je tijekom Drugog svjetskog rata i prvim godinama poraća stanovništvo svih hrvatskih krajeva bilo izloženo različitim oblicima nasilja koje je doseglo svoj vrhunac između ljeta 1944. i ljeta 1945., odnosno u razdoblju kada su se masovni zločini događali diljem zemlje, a brojni hrvatski zarobljenici – vojnici i civili – mučeni i likvidirani na stotinama stratišta od Slovenije do Makedonije.

Desetljećima se o ovim događajima tek povremeno i potiho govorilo u najužem krugu, a bilo kakva znanstvena istraživanja ovih događaja bila su onemogućena. Tijekom tog razdoblja bivše jugoslavenske vlasti i druge organizacije pripremile su nekoliko popisa ratnih žrtava i to: Zemaljska komisija za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača (1946.), Savez udruženja boraca NOR-a – SUBNOR (1950.) i Savezni zavod za statistiku SFRJ (1964.). Podaci o rezultatima istraživanja iz 1946. i 1950. sačuvani su u hrvatskim arhivima i dostupni javnosti. Različite popise likvidiranih, uhićivanih, proganjanih i osuđenih pripremale su i druge organizacije „narodnih vlasti“ poput OZN-e, UDB-e, Komunističke partije, narodnih odbora i ostale.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.