(FOTO) S hrvatskim ratnicima u Ukrajini: Odavanje počasti našim palim domobranima na Istočnom bojištu 1. svjetskog rata

Foto: Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata

Ovih dana, točnije u razdoblju od 18. do 24. lipnja ostvarena je ideja koja su pred skoro godinu dana začeli predsjednik Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata Dorijan Vrbanac i Željko Matijević, voditelj projekta. Riječ je o odavanju počasti hrvatskim vojnicima stradalima u Prvom svjetskom ratu, koji su svoje živote položili u borbama na Istočnom bojištu daleko od svoje domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti se danas malo zna kroz kakvim su strahotama i naporima bili izloženi hrvatski domobrani na Istočnom bojištu i kolike su gubitke pri tome pretrpjeli.

Sjećanja su to potisnuta ali ne i potpuno zaboravljena, pogotovo ne među slijednicima hrvatske vojne tradicije koji su i sami prolazili kroz sva iskušenja rata. Stoga ne čudi da se ideja o počasti palima u Prvom svjetskom ratu javila upravo među pripadnicima specijalne policije, začetnicima hrvatskih suvremenih oružanih snaga. Prigodom obilježavanja sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata pripadnici Moto kluba specijalne policije odlučili su pokrenuti projekt HRVATSKI RATNICI – UKRAJINA posvećen poginulima u ovom sukobu ali i svim hrvatskim ratnicima stradalim u prošlosti.

Članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata (MKSP) udrugu su osnovali s ciljem okupljanja i povezivanja svih pripadnika Specijalnih jedinica policije, radi promicanja i održavanja njihova ratnog identiteta te sprječavanja zaborava njihova doprinosa u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske tijekom Domovinskog rata (1991-1996). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Moto kluba njeguju trajno sjećanje na žrtve i njihovo dostojno obilježavanje, ali i na ideale, povijesne i suvremene, kojima su vođeni tijekom svog aktivnog sudjelovanja u najznačajnijim akcijama u obrani suvereniteta RH.

Upravo stoga te iz iskustva da su njihovi ideali i žrtve koje su podnijeli u današnjim vremenima zanemareni i podcijenjeni, članovi Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata u zaboravljenim herojstvima, sudbinama i mjestima stradanja hrvatskih vojnika u Ukrajini za vrijeme Prvog svjetskog rata pronašli su u ljudskom i profesionalnom smislu vrijednost koju žele obnoviti i s kojom se umnogome mogu poistovjetiti. 

Ovaj ambiciozno zamišljeni projekt članovi kluba prijavili su na javni natječaj Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, te su zahvaljujući izvrsnim ocjenama projekta osigurana sredstva za njegovu organizaciju i provedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme za projekt okončane su 21. travnja ove godine kada su u Domu specijalne policije pukovnik Nikola Tominac, prof. dr. sc. Jevgenij Paščenko i povjesničar dr. sc. Amir Obhođaš članovima kluba održali predavanje o značaju Istočnog bojišta i ulozi hrvatskih domobrana u ovome sukobu a blagoslov hrvatske zemlje na Medvedgradu 26. svibnja označio je simboličan začetak putovanja u Ukrajinu. Toga su dana članovi kluba, koji dolaze iz gotovo svih dijelova Hrvatske, prinijeli grudu zemlje iz svog kraja na oltar Domovine na Medvedgradu, gdje ju je u kapelici sv. Filipa i Jakova blagoslovio fra Tomislav Glavnik. Blagoslovljena zemlja razasuta je tijekom puta po grobištima stradalih Hrvata u Ukrajini koji se nikad nisu vratili u svoj rodni kraj, kako bi majka Domovina, makar simbolički, ponovno zagrlila svoje sinove.

Voznu kolonu činilo je sedamnaest motora i jedan kombi s logistikom a put je otpočeo u ponedjeljak 18. lipnja. Pokret je otpočeo ispred Ministarstva hrvatskih branitelja i toga dana odrađena je najduža dionica koja je kroz Mađarsku vodila do zakarpatskog grada Užgoroda.

Nakon noćenja došlo se do prijevoja Užok, prve postaje obilaska mjesta stradanja i zadnjih počivališta hrvatskih domobrana. Tijekom zime1914/1915. na prijevojima preko Karpata vodile su se izuzetno zahtjevne borbe u najtežim uvjetima zimskog ratovanja. Na prijevoj Užok među prvima su prispjele i postrojbe u čijem sastavu su se borili i hrvatski vojnici koji su u velikoj mjeri pridonijeli zaustavljanju ruskog prodora i potom odbacivanju ruskih snaga s Karpata. Međutim, među obilježjima koji komemoriraju ove događaje nema spomena hrvatskim vojnicima stoga su članovi kluba odlučili ovdje postaviti spomen ploču na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. U tome je veliku pomoć pružio i veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Tomislav Vidošević, koji je na Užoku i dočekao članove klube i sudjelovao u komemoraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući dogovoru između ministarstava unutrašnjih poslova Hrvatske i Ukrajine, kolona je na prijevoju Užok dobila policijsku pratnju koja je ostala prisutna tijekom cijelog putovanja po Ukrajini. Nakon Užoka put se nastavio prema gradu Ivano-Frankivsk gdje su članovi kluba srdačno dočekani i primljeni u sjedištu Ivano-Frankivske oblasti.
Foto 9. Susret u sjedištu Ivano-Frankivske oblasti.

Slijedećeg dana 20. lipnja članovi kluba obišli su groblje u selu Glibivka gdje se je jedno vrijeme nalazio stožer zagrebačke 25. domobranske pješačke pukovnije. Komemoraciji su nazočili i članovi lokalne zajednice te veleposlanik Vidošević sa svojim osobljem. Samo groblje sačuvano je prvenstveno zahvaljujući skrbi lokalnog stanovništva, što najbolje svjedoči o odnosima koji su vladali između mještana i hrvatskih domobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.