(FOTO) Tko je sve napustio HDDU nakon što je Juraga odlučio zaustaviti zloupotrebu Društva?

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Slavko Juraga jedan je od rijetkih koji je odlučio reći dosta. Naime, odlučio je zaustaviti zloupotrebu HDDU-a i poslao pismo članstvu u petak 29. siječnja, u kojemu članove podsjeća da “svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je tako da bi se objava peticije putem službenog e-maila HDDU-a protivila odluci izborne skupštine iz 2015., donijetoj nakon određenih tada aktualnih pritisaka, da se HDDU neće koristiti za bilo kakvo političko komuniciranje, što je tada podržala i većina članstva.

HDDU ima 1076 članova, a da su politički raznolika skupina ljudi zna i sam Juraga. Da će odstupiti odlučilo je njih 30-ak, što i nije velik broj u odnosu na broj članova.

Ministar Hasanbegović: Većina članova nije krenula tim putem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović osvrnuo se na odluku određenog broja članova Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), koji su u ponedjeljak najavili svoj ispis iz toga društva zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom njegove uprave, napomenuvši kako je to njihovo pravo. “Manji dio je time iskazao svoje nezadovoljstvo, no većina članova nije krenula tim putem”, napomenuo je Hasanbegović.

Tko je sve istupio?

“Dana 31. siječnja poslali smo zahtjeve za ispis iz HDDU-a zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom našeg Društva koje je kulminiralo posljednjim događajima. Na žalost, ne osjećamo se dijelom takvog HDDU-a i zato nam jedino preostaje da istupimo iz članstva”, stoji u priopćenju glumaca koji odlaze. Među njima su, uz ostale, Ksenija Marinković, Leon Lučev, Filip Nola, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Nina Violić, Krešimir Mikić, a ispisali su se i neki redatelji poput Ivice Buljana i Anice Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodni umjetnici: Ksenija Marinković, Leon Lučev, Nina Violić

ZKM je javno kazalište u vlasništvu grada Zagreba, a u njemu s ovog popisa rade: Urša Raukar, Damir Šaban, Filip Nola, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Nina Violić, Krešimir Mikić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.