(FOTO) Večeras će Pulskom filmskom festivalu biti predstavljen film “General” o Anti Gotovini, redatelja Antuna Vrdoljaka

Foto: snimka zaslona /Instagram

Sve je spremno za ovogodišnje 66. izdanje Pulskog filmskog festivala i za večerašnje otvaranje kojem će nazočiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom festival i održava, potvrdila je ravnateljica Festivala Gordana Restović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan obilježit će dugoočekivana premijera filma “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi i Tarikom Filipovićem u ulozi admirala Davora Domazeta Loše. Za taj film iznimno je velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju, rečeno je na konferenciji za novinare u Puli.

>(VIDEO) Goran Višnjić objavio prvu scenu iz ‘Generala’

>(VIDEO) Redatelj Vrdoljak o kašnjenju filma ‘General’: ‘Golem je posao za nama’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“‘General’ je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazan u Areni, a tim se filmovima u hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu. U svakom slučaju, tijekom festivala očekuje nas 110 filmova na sedamnaest lokacija”, istaknula je Gordana Restović.

Uoči premijere za Glas Istre intervju je dao redatelj Antun Vrdoljak.

Premijera bez generala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije on čovjek od takvih predstava. On je malo drugačiji. Nije to njegov posao, znate. Kad sam ga jedanput pitao hoće li pročitati scenarij, odgovorio je: “Što ja o tome znam”. On je vrlo skroman i vrlo inteligentan čovjek. Dogovorili smo se da ćemo u zimu lijepo naložiti kamin, uzeti čašu vina i pogledati film, kaže Vrdoljak.

Ante Gotovina povukao se iz javnosti nakon povratka iz Haaga, nakon što je njegov govor na glavnom zagrebačkom trgu ugodno iznenadio pomirljivošću. Kako Vrdoljak tumačit to njegovo povlačenje, iako je mogao biti premijer, ili bar utjecati tko će biti?

Znate, mnogi su ljudi mogli biti premijeri, ali nisu htjeli. Nisu se u to upustili. To je izbor. Ako hoćete biti premijer, onda morate praviti jednu činovničku karijeru. Nema druge. To su dvije vrste posla. Rijetki su bili vojni zapovjednici koji su napravili karijere u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt su financirali HAVC s 4,2 milijuna kuna te HRT s 9,6 milijuna, a u pomoć je s tehnikom i ljudstvom priskočila i Hrvatska vojska.

Cijeli intervju čitajte u Glasu Istre.

Svečano otvaranje festivala počinje u 21,30 sati i izravno će se prenositi na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. U sklopu programa otvaranja sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će nacionalnu i istarsku himnu a tijekom ceremonije uručit će se iznimno važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijanu Rotaru koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala.

Ovogodišnja 66. Pula nudi tri premijere, a umjetnički direktor festivala Zlatko Vidačković iz bogatog programa izdvojio je povratak PoPularnog programa i europskih filmova u Arenu tako da će gledatelji moći uživati u šest filmova uglavnom biografskim, posvećeni posvećeni životopisima velikih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je ova kombinacija hrvatskog i europskog filma dobitna kombinacija koja se, kada smo je prije deset godina pokrenuli, pokazala dobrom za publiku, ali ujedno daje i europski kontekst hrvatskoj kinematografiji”, poručio je Vidačković te dodao kako postoji više razloga vraćanja europskog filma u drugi termin u Areni – od povećanja kvalitete i žanrovske raznovrsnosti do atraktivnosti programa za publiku u Areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.