(FOTO, VIDEO) Nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb: Pročitajte o dramatičnim posljedicama potresa iz 1880.

Foto: Ivan Standl, NSK fah, Ivan Ninković; fotomontaža: Narod.hr

Potres koji je pogodio Zagreb 9. studenog 1880. godine ušao je u povijest grada. Njegove dramatične posljedice opisane su u mnogim publikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužno li je danas hodati ulicama grada Zagreba! Nigdje mjesta kamo bi se moglo podignuti oko a da se nauživaš ljepote naše prijestolnice. Vanjsko lice kuća je nagrđeno, krovovi su probušeni, dimnjaci porušeni, tornjevi kuća Božjih raspuknuti, nakrivljeni. A ljudi? S lica im čitaš duboku bol koja im ne dozvoljava govoriti o drugim stvarima osim o nesreći, a i taj govor izvlači suze i kod mnogih muškaraca. Uši nam ne razblažuje ni umiljata glazba, ni skladno pjevanje, ni veseo smijeh: tek udarci raznih majstora s krovova svake kuće odzvanjaju Zagrebom. U crkvu Božju zove nas najmanje zvonce kod sv. Marije, a na pozdrav Gospe podsjeća jedino zvono sv. Marka. Drugdje su zvona zamuknula pa si tihomice mrtve pokapamo. U noći ne svijetli nam plin, a uzburkana zemlja nam ne dozvoljava već osam dana miran san. Na tisuće sugrađana nas je ostavilo tako da su mnogi ostali bez prihoda. Teška, doista, teška nas je snašla nesreća, jer bi i mi danas Jeremijinu tužaljku nad Zagrebom mogli zapjevati.”, piše o tome potresu i njegovim posljedicama i tadašnji KATOLIČKI LIST, crkveno-bogoslovni časopis koji je izlazio u Zagrebu svakoga četvrtka.

Vrlo je zanimljivo listati stranice toga lista nakon potresa gdje nam Uredništvo donosi dojmljive izvještaje i podatke o posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No još je dojmljivije čitati i popratna razmišljanja, te komentare tadašnjeg svećenstva i vjernika kako su prihvaćali tu nesreću i koju su Božju poruku u njoj vidjeli, ističe p. Božidar Nagy, postulator kauze bl. Ivana Merza.

Kada je 22. ožujka 2020. potres ponovno pogodio Zagreb, često se spominjao i onaj prethodni od prije 140 godina.

Vjerujemo da ovi tekstovi mogu duhovno koristiti svima, pogotovo onima u Zagrebu i njegovoj okolici koji su bili pogođeni ovogodišnjim potresom, poručuje p. Božidar Nagy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte najdojmljivije izvatke iz osam brojeva Katoličkog Lista tj. od 11. studenoga do 30. prosinca 1880. godine:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [872.87 KB]

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.