FRKA: Izložba ‘Benediktinci i stvaranje europske kulture’ i Sanja Nikčević o europskoj drami

U virovitičkome Gradskom muzeju jučer je otvorena izložba „Benediktinci i stvaranje europske kulture“. Izložba je postavljena u sklopu Festivala radosne kulture, a ostvarena je u suradnji s izdavačkom kućom „ Verbum“ iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52 panela izložbe prikazuju djela što su ih stvorili benediktinci, prateći razvojni put kojim se njihovo djelovanje i iskustvo proširilo izvan samostanskih zidina na cjelokupno društvo, ukazujući na to kako je jedna “kreativna manjina” – kako je benediktince nazvao papa emeritus Benedikt XVI. – postupno preobrazila lice tadašnje Europe.

Na vrlo dobro posjećenom otvaranju govorili su Dubravka Sabolić iz Gradskog muzeja, te Romano Tripalo iz CCI Spajalica. Istaknuli su vrijednost izložbe za kulturni život grada, ali i bjelodanu činjenicu ukorijenjenosti virovitičkoga kraja u benediktinsku baštinu, o kojoj svjedoče ostatci brojnih benediktinskih samostana i crkava, od kojih su neke još uvijek u fukciji.

Otvaranje je prigodnim glasovirskim programom obogatio prof. Perica Mihaljević, jedan od organizatora festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Nikčević: Imate li pravo na radosno kazalište?

Navečer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici nastupila prof. r. Sanja Nikčević, glasovita teatrologinja i kazališna kritičarka. U nadahnutom predavanju pod naslovom „Velika obmana nove europske drame“ ili „Imate li pravo na radosno kazalište?“ prikazala je razvojni put kazališta, od antičkih rituala, preko srednjevjekovnih prikazanja, sve do današnjega kazališta moderne i postmoderne. Naglasila je kako je u zadnjih pedesetak godina došlo do promjene paradigme, koja je izazvana nerazumijevanjem osnovne funkcije kazališta – da promiče vrijednosti koje su imanentne našoj europskoj kulturi.

Današnje je kazalište tako, lišeno vrijednosti, zalutalo u labirintu trendova koji promiču beznađe, nasilje i razaranje temeljnih vrijednosti društva. Ono je kao takvo ostvarilo apsolutnu prevlast kroz medije i kazališne festivale, izvore financiranja i tzv. „kulturnu javnost“, ali je izgubilo svoju publiku. Na pomolu su neki novi trendovi, u kojima publika sama organizira kazališni život po svojem ukusu, što se po mnogočemu može primijeniti i na virovitički Festival radosne kulture.
Svojim dojmljivim nastupom i erudicijom, ali i ljudskom toplinom i nepatvorenom radošću, dr. Nikčević je očarala virovitičku publiku koja je i ovu večer napunila dvoranu Gradske knjižnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski pokrovitelj FRKA festivala je portal Narod.hr.

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.