Glas Koncila o pustoši političke arbitraže i novom udarcu gospodarstvu

Katolički tjednik Glasa Koncila u komentaru najnovijeg broja, u svezi glavne medijske teme – predstečajnih nagodbi, tvrdi kako se očito politika na potpuno krivi način umiješala u gospodarstvo i za sobom ostavlja puno pustoši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentar “Pustoš političke arbitraže” Ivan Miklenić napominje kako u svezi predstečajnih nagodbi politika ostavlja za sobom puno ” i nezasluženih nagrada, očito politički, ideološki ili na drugi način bliskim pojedincima, a što je novi udarac gospodarstvu,osobito tobože željenim investicijama koje i ne mogu doći u zemlju dok u gospodarstvu postoji politička arbitraža”.

Javnoj raspravi o zakonu o predstečajnim nagodbama važan, možda i presudan doprinos, kako podsjeća komentator, dao je Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu koji je zatražio ocjenu ustavnosti zakona o predstečajnoj nagodbi te istaknuo da bi trebalo utvrditi kamo je nestalo 50 milijarda kuna, novac koji je “izbrisan” predstečajnim nagodbama.

Po Miklenićevoj ocjeni sadašnja je vlada zapravo pronašla dodatni način da već onako iscijeđeno hrvatsko gospodarstvo još dodatno iscijedi, jer specijalnost zakona o predstečajnim nagodbama je u tome da politici ostaje tzv. diskrecijsko pravo kome će i koliko oprostiti bez ikakvih javnosti prepoznatljivih kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je opravdano postaviti pitanje što je zapravo stvarni cilj vladajuće Kukuriku koalicije, koja gotovo ništa nije učinila da bi smanjila nezaposlenost, povećala proizvodnju, smanjila uvoz a povećala izvoz, po ocjeni komentatora, potvrđuje i jedinstvena inovacija koju je uvela odredbama zakona o predstečajnoj nagodbi, a koja bi za hrvatsko gospodarstvo mogla donijeti još veću štetu od općepoznato štetne pretvorbe i privatizacije o kojima, s pravom, ne prestaje u javnosti medijska hajka te je čak u ustav unesena odredba da kriminal iz pretvorbe i privatizacije ne pada u zastaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.