“Glas Koncila”: Potrebno poticati odgoj za korištenje medija

Foto: Narod.hr

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da Svjetski dan sredstava društvenoga priopćivanja, koji Katolička Crkva slavi 1. lipnja, od svoga utemeljenja ima zadaću poticati kod vjernika odgoj za korištenje medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredničkom komentaru naslovljenom porukom pape Franje “Mediji nam mogu pomoći”, Ivan Miklenić upozorava na potrebu razvijanja kritičnosti prema svim medijima i medijskim ponudama jer su sposobni nanijeti teške i čak nezacjeljive rane.

“Kad god je glavna svrha komunikacije potaknuti na potrošnju ili manipulaciju ljudima, tada je riječ o silovitom napadu poput onoga kojem je bio izložen čovjek iz prispodobe kojega su razbojnici pretukli i ostavili uz cestu”, doslovno je poručio papa Franjo u povodu Dana medija i na taj način, kako napominje Ivan Miklenić, upozorio na činjenicu zastrašujućega djelovanja medija.

Komentator smatra da su osobito ranjivi djeca i mladi pa velika odgovornost za dobro tih naraštaja leži i na društvu, osobito školstvu, ali i na obitelji i na Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako je kriterij za prepoznavanje razbojničkoga djelovanja, na koje podsjeća Papa, nesluženje općemu dobru uz služenje grupnim interesima, neiznošenje istine, a iznošenje friziranih konstrukcija i interpretacija, neprincipijelno selektivno iznošenje negativnosti ili njegovanje dvostrukih mjerila, ovisno o (ne)pripadnosti jatu, onda je hrvatska javnost prispodobiva trajno napadnutom i napadanom čovjeku koji vapi za bližnjim koji bi mu zavio rane”, tvrdi u komentaru, pitajući: “Ne nameće li se baš katoličkim vjernicima hitna zadaća u suvremenom hrvatskom društvu da baš oni budu pravi bližnji, tj. oni koji prepoznaju žrtve medijskoga razbojništva, koji priskaču u pomoć i povijaju žrtvama rane koje su često političke, ideološke ili učinci širenja suvremenih brojnih oblika kulture smrti?”

Miklenić drži da postojanje crkvenih medija i plemenitih medijskih ponuda i u Hrvatskoj potvrđuju stav pape Franje da mediji mogu pomoći u osposobljavanju vjernika za liječenje često teških rana brojnih suvremenika, čak i članova Crkve.

Katolička Crkva u nedjelju 1. lipnja slavi 48. svjetski dan sredstava društvenoga priopćivanja, a papa Franjo uobičajenu prigodnu papinsku poruku posvetio je temi “Komunikacija u službi istinske kulture susreta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.