Godina milosrđa: Papa označio početak vremena velikog oprosta

AppleMark

Papa Franjo u nedjelju je ujutro otvaranjem Svetih vrata na rimskoj katedrali, Bazilici svetog Ivana Lateranskog, označio početak “vremena velikog oprosta”, nekoliko dana nakon početka jubilejske Godine milosrđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev Svetog Oca sveta vrata su ove nedjelje i zadnjih dana otvorena diljem svijeta, u katedralama ali i u manjim crkvama i kapelama.

U Alepu, u Siriji, Sveta vrata su otvorena u župi svetog Franje u četvrti Azizieh. Isto tako su otvorena i na crkvi u okviru zatvora Rebbibia u Rimu.

U liturgijskom ruhu ružičaste boje koja je uobičajena na ovu treću nedjelju Došašća koja se zove i nedjelja Radosti ili Gaudete, Papa je u homiliji istaknuo da je otvaranje Svetih vrata “jednostavan znak, ali i poziv na radost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AppleMark

“Počinje vrijeme velikog oprosta”, rekao je govoreći o jubilejskoj Godini milosrđa koja je počela u utorak, na blagdan Bezgrješnog začeća Djevice Marije 8. prosinca a završit će se 20. studenoga 2016.

Papa Franjo je usto pozvao oko 2.000 vjernika koji su sudjelovali na misnom slavlju održanom uz jake mjere sigurnosti, da “ne gube hrabrost” i da se odupru “sumnji” i “nestrpljivosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nikakva vrsta žalosti nije nam dopuštena”, istaknuo je, jer usprkos “mnogim oblicima nasilja koji ranjavaju našu ljudsku narav”, “Bog štiti svoj narod”.

Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja hodočašća i oprost za grijehe koji svaki vjernik može dobiti uz propisane uvjete.

Otvaranje Vrata milosrđa u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Treću nedjelju došašća, 13. prosinca, Vrata milosrđa su, po Papinoj želji, otvorena u partikularnim Crkvama posebnim obredom i slavljima u katedralama diljem svijeta. U zagrebačkoj prvostolnici otvoren je Jubilej milosrđa, euharistijskim slavljem koje je u 10 sati u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uz zagrebačku prvostolnicu, posebno jubilejsko značenje imati još tri crkve u našoj Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Riječ je o Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, te župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću, te svakoj župnoj crkvi u Zagrebačkoj nadbiskupiji na dan proslave zaštitnika župe.

U tim će crkvama početak Jubileja biti proslavljen na Četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca 2015. godine, a slavlja će predvoditi pomoćni biskupi i to prema sljedećem rasporedu: mons. Valentin Pozaić u Mariji Bistrici; mons. Ivan Šaško u Karlovcu te mons. Mijo Gorski u Krašiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.