Hasanbegović: Odluka Obuljen Koržinek protuzakonita je i upitna; Ministrica odgovara da nikoga nisu smijenili

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u utorak kako nikoga nije smijenila te da je samo donijela odluku da izvan snage stavlja Odluku o imenovanju članova kulturnih vijeća, koja je donesena u tehničkom mandatu kada se takve odluke ne bi trebale donositi, dodavši da će sutra biti raspisan javni poziv za nova kulturna vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nismo nikoga smijenili, samo smo donijeli odluku da izvan snage stavljamo Odluku o imenovanju članova kulturnih vijeća, koja je donesena u tehničkom mandatu”, rekla je ministrica u izjavi za Hinu nakon dodjele nagrada prevoditeljima Iso Velikanović u Hrvatskom državnom arhivu.

Ja sam vrlo jasno rekla kad sam došla u Ministarstvo kulture da ću poštivati kulturna vijeća, podsjetila je Obuljen Koržinek te dodala kako javnost zna da je njihove odluke poštovala gotovo u cijelosti.

> Pogledajte popis članova Kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović, a ministrica Obuljen smijenila!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je istaknula kako je, nakon što je završen ovaj ciklus odlučivanja, pozvala predsjednike kulturnih vijeća na razgovor i izvijestila ih o tomu da će odluku staviti izvan snage. Odluka je, rekla je, donesena za vrijeme tehničkoga mandata kada se u pravilu ne bi trebale donositi takve odluke, iako smo, kako kaže, naglasili da je dobro da su vijeća bila imenovana jer bi inače došlo do zastoja u financiranju.

“Svakom članu vijeća poslali smo pismo u kojem se zahvaljujemo na angažmanu i pozivamo zainteresirane da se jave na javni poziv koji će biti objavljen sutra”, rekla je.

Na pitanje je li njezina odluka bila zakonita, odgovorila je kako je dovoljno pročitati Zakon o primopredaji vlasti koji vrlo jasno govori da se imenovanja ne smiju događati u tehničkom mandatu. “To je potvrdio i Upravni sud koji je srušio odluku gospodina Hasanbegovića vezano uz nepotvrđivanje gospodina Blaževića” (intendanta riječkoga HNK), rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica smatra da nema potrebe oko toga stvarati veliku priču u medijima. “Mi ćemo sutra raspisati javni poziv”, rekla je dodavši kako je pozvala članove zainteresirane za rad da se jave kao i svi drugi pojedinci i udruge na natječaj.

Svi koji zadovoljavaju uvjete mogu se javiti, rekla je ministrica Obuljen Koržinek istaknuvši da će i dalje inzistirati na tome da se poštuju odluke vijeća i da se njihov rad valorizira i prepozna.

Hasanbegović: To je, međutim, “samo pravna pozadina”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odluku ministrice Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture koje je on imenovao u tehničkom mandatu Vlade, odnosno nakon što je Sabor izglasao nepovjerenje Vladi, smatra protuzakonitom. “S jedne strane ta je odluka protuzakonita, a i suprotna je višekratnim izjavama (ministrice Obuljen Koržinek) kako neće razrješavati vijeća”, komentirao je Hasanbegović za Hinu.

Izjavu ministrice kako je njena odluka utemeljena u Zakonu o primopredaji, komentirao je kao “stvar interpretacije”, jer članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici već članovi savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, pa ih se stoga moglo imenovati u tehničkom mandatu.

“Dakle, po mojem mišljenju, to se odnosi na imenovanja dužnosnika, ravnatelja ustanova, a tu je riječ o savjetodavnom tijelu. Po toj bi se logici izvan snage trebale staviti stotine različitih odluka, ne samo mene nego i svih ministara koji su djelovali određeno vrijeme u tehničkom mandatu”, rekao je.

To je, međutim, “samo pravna pozadina”, napomenuo je Hasanbegović: “Postavlja se i političko pitanje kako ministrica u vladi Hrvatske demokratske zajednice razrješuje, poništava odluke ministra također HDZ-ove vlade”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.