Hrvatska udruga Benedikt svečano obilježila pet godina djelovanja

Dana 14. ožujka 2016. u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, pred nekoliko stotina članova, podupiratelja i simpatizera, održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske udruge Benedikt kojom je obilježena peta godišnjica djelovanja udruge. Tom prigodom predstavljena je knjiga pod nazivom „Hrvatska udruga Benedikt 2011. – 2016.“, koja donosi cjelokupan pregled aktivnosti od 2011. do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi, a samim time i o udruzi, prvi je govorio jedan od inicijatora osnivanja udruge don Mladen Parlov, glavni urednik knjige i član Savjetodavnog vijeća HUB-a. Istaknuo je važnost vremena kada je udruga osnovana, političke i društvene okolnosti, mukotrpan rad i put, posebno u prve dvije godine djelovanja kada praktički nismo imali financijske, ali ni bilo kave druge pomoći od strane Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon toga svoje viđenje o knjizi, posebno o kulturnom djelovanju udruge dala je i Silvana Dragun, voditeljica Odbora za kulturne aktivnosti HUB-a i jedna od najaktivnijih članova udruge. Njezin rad očituje se prvenstveno u pokretanju mnogih kulturnih aktivnosti posebno značajne manifestacije Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, koja je postala prepoznatljiva ne samo u gradu Splitu već i mnogo šire.

Poslije Silvane riječ je uzeo predsjednik HUB-a Vide Popović koji je pozdravio sve prisutne, posebno predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, predstavnike gradova i općina, braniteljskih, kulturnih i ostalih udruga te ih je upoznao s mnogobrojnim aktivnostima udruge među kojima je posebno istaknuo našu najznačajniju manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Prošlogodišnji „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar–Kitarović. Hrvatska udruga Benedikt veliku pozornost posvećuje temama iz naše novije povijesti odnosno Domovinskom ratu. Posebno mjesto u radu udruge zauzimaju duhovno-hodočasničke aktivnosti koje uključuju mnogobrojne duhovne obnove, hodočašća u razna svetišta u Hrvatskoj, ali i izvan nje, obilježavanje značajnih datuma izletima i putovanjima itd. Jedna od tema kojom smo se dosta bavili jest i gospodarenje otpadom odnosno sva problematika vezana uz zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska udruga Benedikt upućivala je mnogobrojna priopćenja, prijedloge, upoznavala sugrađane i javnost s određenim aktualnim pitanjima te nudila rješenja za određene probleme. To se prvenstveno odnosi na područje gradnje, legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, palijativnu skrb, uređenje Žnjanskog platoa, problem devastiranosti bivše vojarne Dračevac itd.

Vrlo značajnu ulogu u svemu što udruga radi ima portal Hrvatske udruge Benedikt (hu-benedikt.hr) koji nam pomaže u informiranju javnosti o onome što udruga radi. Predsjednik Popović posebno je zahvalio urednicima portala koji bez ikakve naknade rade ovaj hvale vrijedan posao.

Hrvatska udruga Benedikt do unatrag godinu i pol dana nije imala vlastite prostorije da bi nakon desetaka molbi od Grada Splita dobila vrlo skromnih 14.5 m² u vrlo lošem stanju. Vlastitim sredstvima i radom smo obnovili i uredili taj mali prostor kojega koristimo za naše sastanke. Popović je istaknuo kako je Hrvatska udruga Benedikt u pet godina djelovanja bila organizator odnosno suorganizator oko 250 vrlo značajnih događanja s eminentnim gostima iz cijele Republike Hrvatske, ali i šire. Naveo je nekoliko imena s kojima je udruga surađivala i surađuje kao što su Davor Pavuna, Ante Nazor, Josip Jurčević, Stjepan Šterc, Željka Markić, Nino Raspudić, Slaven Letica, Zlatko Miliša, fra Ante Vučković itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se na pomoći i suradnji Nadbiskupskom sjemeništu, Dominikanskom samostanu, samostanu Gospe od zdravlja, Sveučilišnoj knjižnici, Gradskoj knjižnici Marka Marulića, predstavnicima kulturnih, braniteljskih, humanitarnih, zavičajnih te svih ostalih udruga i institucija s kojima je udruga surađivala.

Potom su se prisutnima obratili Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, koji je čestitao na pet godina uspješnog djelovanja i istaknuo kako će Splitsko-dalmatinska županija i župan Zlatko Ževrnja i u buduće u skladu s mogućnostima pomagati rad Hrvatske udruge Benedikt te Ivica Bubić ispred koordinacije braniteljskih udruga grada Splita koji je zahvalio Hrvatskoj udruzi Benedikt na svemu što radi u promicanju istinskih vrijednosti Domovinskog rata.

Na samom kraju otvorenog dijela sjednice Skupštine uručene su zahvalnice za poseban doprinos djelovanju Hrvatske udruge Benedikt sljedećim članovima: fra Josip Marcelić, don Mladen Parlov, Vide Popović, Petar Rubić, Silvana Dragun, Ante Lijić, Nikola Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog dijela uslijedio je drugi dio u kojem su se prezentirala financijsko izvješće za 2015. godinu i izvješće Nadzornog odbora te su izabrana sva Statutom predviđena tijela udruge.

Izvješća predsjednika Vide Popovića o radu udruge u proteklom jednogodišnjem razdoblju i predsjednika Nadzornog odbora Nedjeljka Tandare prihvaćena su jednoglasno.

Nakon usvajanja izvješća pristupilo se izboru tijela udruge. Kao jedini kandidat za predsjednika Hrvatske udruge Benedikt predložen je dosadašnji predsjednik Vide Popović koji je jednoglasno i izabran na novi jednogodišnji mandat.
Za članove Upravnog vijeća predloženi su i jednoglasno izabrani: Petar Rubić, Miljenko Marinić, Nikola Milanović, Marijo Popović, Margita Vučetić i Marko Jukić.

Za članove Nadzornog odbora predloženi su i također jednoglasno izabrani: Nedjeljko Tandara, Marica Vuletić i Marija Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom kraju predsjednik Popović zahvalio je svima koji su se odazvali na sjednicu Skupštinu, čestitao svima koji su izabrani u tijela udruge te najavio mnogobrojne aktivnosti Hrvatske udruge Benedikt u budućem razdoblju, posebno Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest od 4. do 8. travnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.