Hrvatski filmovi na švedskom festivalu

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Goeteborgu od 29. siječnja do 8. veljače sudjelovat će i pet domaćih koprodukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goeteburški festival jedan je od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, a održava se od 1979.

Hrvatske manjinske produkcije koje će se prikazati u raznim programima su “Vrapci” Runara Runarssona, redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović “Dobra žena”, film “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, te animirani filmovi “Život s Hermanom H. Rottom” Chintis Lundgren i “Wiener Blut” u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka.

Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film “Vrapci”, prikazuje se u natjecateljskoj sekciji “Najbolji nordijski film”, s još sedam drugih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobra žena” prikazuje se u natjecateljskoj debitantskoj sekciji koja nosi ime slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film.

“Naša svakodnevna priča” prikazuje se u sekciji “Novi glasovi”, a nastao je u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.

Uz dugometražne naslove u “Animaniji’ prikazat će se i nagrađivani “Život s Hermanom H. Rottom” nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj sekciji je i “Wiener Blut” autorskog dvojca Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, nastao u produkciji Zagreb filma i koprodukciji slovenske kuće Restart Ljubljana.

Međunarodni filmski festival u Göteborgu godišnje ima više od 200 tisuća posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. Ove godine će tijekom jedanaest dana prikazati oko 450 filmova iz 84 zemlje, a fokus je na Italiji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.