Island priznao Republiku Hrvatsku

Na današnji dan, 19. prosinca 1991. godine, Island je priznao Republiku Hrvatsku kao samostalnu i neovisnu državu. Isotga dana Njemačka je objavila da će nas uskoro priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čin ima to veće značenje jer do tada su priznanja dale samo države koje nisu imale status međunarodnih neovisnih subjekata budući da su još uvijek bile de iure članovi zajednica država: Slovenija, Litva, Letonija, Estonija i Ukrajina.

Zašto je priznanje Islanda bilo tako važno?

Hrvatska je 1991. uz ratne bitke vodila jednu drugu bitku na iznimno važnoj fronti – diplomatsko priznanje svoje samostalnosti od strane međunarodne zajednice.
S obzirom na izuzetno nepovoljne okolnosti u kojima se to događalo – ratni sukob, okupacije trećine teritorija Hrvatske, međunarodna naklonost prema Jugoslaviji, strateške igre na hrvatskom i okolnim prostorima i slično – ovo priznanje male i pravdoljubive otočke države naišlo je na veliku radost u hrvatskom puku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to znak da međunarodna zajednica ‘omekšava’ i da će uslijediti vedriji dani za Hrvatsku. To se dogodilo ponajviše jer je jedna europska i svjetska velesila – Njemačka – objavila isti dan priznanje Hrvatske koje je trebalo stupiti na snagu za mjesec dana kasnije 15. siječnja 1992.

Naime, tradicionalni hrvatski saveznik Njemačka, kao i Sveta Stolica, svojim su zalaganjem uvelike pomogli da međunarodna zajednica prizna našu državnu samostalnost.

Stoga, hrvatski čovjek sa žaljenjem posljednjih godina gleda okretanje službene hrvatske politike od onih koji su nam na svaki način najviše pomogli u najtežim danima bilo lobiranjima, primanjem izbjeglica, slanjem pomoć i na svaki drugi način. Sa svog povijesnog i prirodnog terena hrvatska se politika, osobito predsjednik i ministarstvo vanjskih poslova, okrenulo aktivnije prema onima koji su bili snažna prepreka u procesu priznanja, prije svega Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalnost Hrvata Islandu

Maleni otok na sredini Atlantskog oceana postao je na taj način neizostavni dio hrvatske povijesti. Island je zemlja sa najstarijim parlamentom na svijetu, još iz 930., a dugo godina vodio je borbu za svoju potpunu neovisnost od Danske i Norveške. Kao takav, parlament Islanda i njegov narod, redovito među prvima priznaju novonastale države, a hrvatsku borbu za samostalnost posebno su cijenili.

U spomen na taj događaj ova malena, ali ponosna i neovisna otočka država dobila je svoju ulicu u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima. To je trajni znak zahvalnosti hrvatskog naroda Islandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.