Izašla knjiga „The Meaning of Croatian Freedom” dr. Franje Tuđmana, u engleskom prijevodu Julienne Bušić

Foto: Arslan Arie / wikimedia commons, fah, montaža narod.hr

U prigodi obilježavanja 100. rođendana prvoga hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman” izdalo je knjigu „The Meaning of Croatian Freedom” – zbirku tekstova koja donosi konstantu mišljenja i djelovanja dr. Franje Tuđmana. Pripremila ju je i uredila prevoditeljica i književnica Julienne Bušić kao englesko izdanje knjige predsjednika Tuđmana „Misao hrvatske slobode”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi „The Meaning of Croatian Freedom”

Kao i hrvatski izvornik „Misao hrvatske slobode”, i englesko izdanje knjige donosi fragmente tekstova koje je tijekom četrdesetak godina (razdoblje 1957. – 1995.) napisao dr. Franjo Tuđman. Izbor tekstova djelo je Ivana Bekavca, a slijedi jednu misao koja se može prepoznati kao konstanta njegova mišljenja i djelovanja – misao hrvatske slobode. U knjizi su obuhvaćene različite teme kao što su hrvatska povijest, hrvatsko-srpski odnosi, jugoslavenstvo, Hrvatska i europsko okruženje, sudbina i pravo malih naroda. „The Meaning of Croatian Freedom” književnice i prevoditeljice Julienne Bušić prvi je prijevod knjige na strani jezik, a držimo da njegova vrijednost i važnost uvelike nadilazi isključivo prigodničarske razloge. Kao i mnogo puta dosad, i ovo je doba označeno događanjima kada su vrijedne misli i ideje u tekstovima prvoga hrvatskog predsjednika posebno dragocjene za hrvatsku, ali i svjetsku javnost. Ovaj vrstan engleski prijevod omogućit će da misao dr. Franje Tuđmana na vjerodostojan način dopre do međunarodne znanstvene, ali i opće javnosti, a isto tako i do relevantnih međunarodnih institucija.

U skoroj budućnosti knjiga će biti dostupna za narudžbe po cijelom svijetu preko Amazona, piše Večernji list.

Iz predgovora Ivana Pepića

„Trideset godina nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman i dalje zauzima središnje mjesto u modernoj povijesti hrvatskog naroda i države. Ne samo da je Tuđman razumio političke potrebe Hrvatske i njezina naroda nego ih je potkraj dvadesetog stoljeća pretočio u stvarnost. Tuđman je u iznimno teškim geopolitičkim okolnostima i usprkos antagonizmu velikih sila i međunarodnih organizacija uspio ujediniti hrvatski narod, izgraditi oružane snage i hrabro osloboditi okupirana područja u vojnoj akciji koja će zauvijek ostati u sjećanju kao operacija Oluja 1995. Tuđmanova odlučnost i strateška izvrsnost vrline su koje danas nedostaju mnogim svjetskim čelnicima, i u vrijeme mira i u ratu. Tuđmanov život također je priča o kršenju ljudskih prava i građanskih sloboda, a on sam ima ključnu ulogu u povijesti hrvatskog razilaženja. Njegova su iskustva bila ključna u oslobađanju Hrvatske od totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima, jednog od najokrutnijih političkih režima u europskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova knjiga predstavlja zbirku ulomaka koji najbolje ilustriraju Tuđmanove poglede na najvažnija svjetska i domaća povijesno-politička kretanja kroz stoljeća. Kroz njih se otkriva sva intelektualna moć i politička karizma Franje Tuđmana, čije je duboko razumijevanje sudbine hrvatskog naroda i jasna vizija slobodne hrvatske nacije unutar moderne suverene države korišteno kao učinkovito oružje u najtežim trenutcima hrvatske povijesti kroz stoljeća. Njegovo pomno proučavanje ključnih sukoba, nacionalnih tragedija, poraza i pobjeda, gospodarske i političke povijesti hrvatskog naroda i njegovih susjeda, moćnih sila – uključujući i europske narode – bilo je nužno kako bi postigao i ostvario svoj cilj: neovisnu, modernu hrvatsku državu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.