Izložba hrvatskog kipara Kuzme Kovačića u Rimu

Foto: Fah

Izložba “Hodočasnik u kiparstvu – hrvatski kipar Kuzma Kovačić” otvara se 11. travnja u Muzejima San Salvatore in Lauro i Muzeju Umberta Mastroiannija u Rimu, pod pokroviteljstvom papinskog Vijeća za kulturu, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, priopćili su iz Muzeja Ivana Meštrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu, čiji je kustos Milan Bešlić, otvorit će prefekt Vrhovnoga sudišta Apostolske signature, kardinal Dominique Francois Joseph Mamberti, a organiziraju je hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici i Muzeji Ivana Meštrovića u godini u kojoj se obilježava 25. obljetnica priznanja Republike Hrvatske i uspostava diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.

Smisao izložbe je predstaviti djelo suvremenoga umjetnika kršćanskoga nadahnuća izraslo iz vjere, koje vjeru oblikuje – rijedak primjer u suvremenoj likovnoj umjetnosti zapadnoga kruga, ističe se u najavi izložbe. Ova izložba, dodaje se, možda nudi i odgovor na pitanje dugotrajnoga rascjepa između Crkve i umjetnosti, nudi oblik njihova nova zajedništva u službi civilizacije života, života s Bogom.

Cilj je izložbe promocija hrvatske suvremene umjetnosti u Rimu, središtu kršćanstva i europskom kulturnom središtu, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba predstavlja presjek autorova opusa s 46 skulptura izrađenih u drvu, kamenu, bronci, staklu, terakoti i petnaestak velikih fotografija javnih spomeničkih ili pak sakralnih kiparskih djela, što čini ukupno šezdesetak izložaka.

“Djelo Kuzme Kovačića pamti nacionalnu kulturnu povijest i umjetničku baštinu i kreativno nastavlja višestoljetnu tradiciju hrvatskoga mediteranskoga kiparstva i umjetnosti, po kojima su vezane dvije obale Jadranskoga mora, hrvatska i talijanska, te nastavlja povezanost naših prostora i naših umjetnika s Rimom kao središtem zapadnog kršćanstva. Spomenimo samo najpoznatije umjetnike, Jurja Dalmatinca, Nikolu Firentinca, Jurja Julija Klovića, Franju Vranjanina i Ivana Meštrovića”, stoji u priopćenju.

Kuzma Kovačić rođen je 1952. u Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Priredio je sedamdesetak samostalnih izložbi i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2013. godine priređena je u Zagrebu i Splitu njegova velika retrospektivna izložba. Djela mu se nalaze u nacionalnim galerijama i muzejima te u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je više od stotinu spomenika i sakralnih kiparskih djela postavljenih u Hrvatskoj i kovanoga novca Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nacionalnih nagrada i priznanja, nekoliko međunarodnih priznanja te triju hrvatskih državnih odličja.

Monografija o njegovu djelu, objavljena 2013., predstavljena je i u “Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima” u Rimu 2014. godine.

Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga Sveučilišta.Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će ostati otvorena do 20. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.