Izložba ‘Klimt, Kupka, Picasso i drugi – Umjetničke forme’ u bečkome muzeju ‘Donji Belvedere’

Izložba “Klimt, Kupka, Picasso i drugi – Umjetničke forme”, koja istražuje intelektualne konstelacije i tradicije u znanosti, filozofiji i umjetnosti potkraj Habsburške Monarhije koje su povezale cijelu kulturnu regiju, otvara se u srijedu navečer u muzeju “Donji Belvedere” u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Umjetničko stvaralaštvo bečke secesije, praškog kubizma i mađarskog konstruktivizama prvi put se zajedno predstavlja na jednoj izložbi u povijesnom kontekstu”, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica muzeja “Donji Belvedere” Agnes Husslein-Arco. Dodala je da izložba daje uvid u specifičnosti umjetničkog stvaranja na kulturnom prostoru zemalja kasne dunavske monarhije.

“Izložba obuhvaća oko 280 djela: ulja na platnu, crteža, skulptura, plakata, pokućstva, modela, knjiga i drugih djela sedamdesetak austrijskih, čeških i mađarskih umjetnika, nastalih oko 1900. godine, te daje pogled u posebnosti, sličnosti i raznolikosti stvaranja umjetničkih oblika u slikarskoj kompoziciji djela tih umjetnika”, rekao je kustos izložbe Alexander Klee.

Osim toga, kako se ističe u najavi, to je prva izložba koja istražuje razvoj mnogih primijenjenih umjetnosti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te zajedničke temelje koji su povezivali umjetnost u Habsburškoj Monarhiji i potaknuli razvoj nereprezentativne umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba obuhvaća djela austrijskih umjetnika Joseffa Hoffmanna, Kolomana Mosera, Franza von Zuelowa, Egona Schielea, Gustava Klimta i Otta Ericha Wagnera, čeških kubista Josefa Čapeka, Františeka Kupke i Emila Fille, mađarskih Lasla Moholy Nagya i Vilmosa Huszara te drugih umjetnika. Izložena su i tri rana djela Pabla Picassa – dva ulja na platnu i brončana skulptura “Glava žene” (1909.) s obzirom na to da je on bio veliki uzor praškim kubistima.

Postav izložbe podijeljen je u nekoliko tematskih cjelina: Umjetničke forme u zemljama pod krunom, Umjetničke forme u Pragu oko 1907., Umjetničke forme bečkih radionica, Forme i kontrasti boja, Ornamentika, Igračke i razumijevanje oblika, Bečki kinetizam, Oblik i analiza pokreta u grafici, Redukcija umjetničkog izraza na formu i Pedagogija kao umjetnička artikulacija.

Izlošci za izložbu, koja će biti otvorena do 19. lipnja, posuđeni su iz mnogih bečkih i europskih muzeja i galerija: Centra “Pompidou” u Parizu, Umjetničkog muzeja u Stuttgartu, Muzeja dekorativne umjetnosti u Pragu, Nacionalne galerije u Pragu, Mađarske nacionalne galerije u Budimpešti, Gradskog muzeja u Berlinu i mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.