Kako su se povezale samoanska i hrvatska klapska pjesma preko Christiana i Austina?

Braća Brown
Foto: Trpimir Alajbeg /IKA

Christian i Austin Malieto-Brown, voditelji klape Samoana, podrijetlom su iz Samoe, otočne države u Tihom oceanu, od Hrvatske udaljene 17 tisuća kilometara, štovatelji su bl. Ivana Merza. Zaljubljenici su u hrvatsku kulturu i klapsku pjesmu, a za Hrvatski katolički radio jednom su prilikom posvjedočili su o vjeri koju su primili od roditelja, baka i djedova, a u eteru su pjevali samoanske i hrvatske pjesme. S njima je u goste došao i postulator bl. Ivana Merza p. Božidar Nagy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svetkovinu Tijelova Christian i Austin sudjelovali su na misi u zagrebačkoj župi bl. Ivana Merza, gdje je s njima slavio misu i p. Božidar Nagy. Christian i Austin na samoanskom su jeziku pjevali pjesme posvećene Srcu Isusovu i pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

P. Nagy upoznaje braću Brown

P. Nagy oduševljeno ističe da je upoznao braću Brown preko jedne župljanke u župi bl. Ivana Merza, koja mu je poslala intervju koji su braća Brown dali za Laudato televiziju prije pet godina. Nakon toga ih je kontaktirao mailom te saznao da uskoro dolaze u Zagreb. S obzirom da su laici p. Nagy im je odlučio približiti pobožnost prema bl. Ivanu Merzu, što su oni odmah netom zauzvrat na svojoj Facebook stranici oduševljeno objavili te i druge potakli na molitvu bl. Ivanu Merzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače Christian i Austin žive i rade na Novom Zelandu, a trenutno u Hrvatskoj snimaju album hrvatskih klapskih pjesama. “Rodom nismo iz Samoe, ali naši djedovi i bake jesu. U Hrvatskoj smo deseti put”, kazala su braća Brown.

Dolaskom u Zagreb, na Dan državnosti, glazbeno su sudjelovali na misi za domovinu u zagrebačkoj Bazilici Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj. Svjedočili su o svojoj vjeri što je na vjernike ostavilo veliki dojam. Mnogi su bili ganuti do suza kada su čuli kako oni prekrasno pjevaju hrvatske pjesme”, istaknuo je postulator.

(VIDEO) Klapa Samoana oprostila se od Olivera: ‘Samo je jedan Isus Krist, samo je jedna Djevica Marija i samo je jedan Oliver’

Susret s Antunom Poljanićem

No kako su braća Brown uopće otkrila Hrvatsku i hrvatsku klapsku pjesmu? Za HKR otkrivaju: “Imali smo učitelja u školi, Antuna Poljanića, podrijetlom iz Dubrovnika i on nas je naučio neke hrvatske klapske pjesme, prva je bila ‘Croatio, iz duše te ljubim’ klape Intrade, a nakon toga učili smo sve više i više pjesama”, kazao je Christian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon susreta s Poljanićem, koji ga je uveo u svijet hrvatske klapske glazbe, Christian je istaknuo kako se 2008. prvi put susreo s klapskim pjevanjem, a prilikom posjeta Omiškom klapskom festivalu 2011. zaljubio se u klapsko pjevanje. “Rekao sam bratu Austinu, ovo je zgodno, slično a capella pjevanju koje imamo na Samoi”, rekao je za HKM.

Tema pjesama

Klapska se, kao i samoanska pjesma, dotiče općeljudskih, univerzalnih vrijednosti kao što su dom i obitelj, što im je posebno bitno s obzirom da su katolici. Osim općeljudskih univerzalnih vrijednosti teme njihovih pjesama su dakako i kršćanske.

Christian je govorio i o kršćanstvu u njihovoj zemlji te istakao da se Samoa se naziva i Zemlja Mladoga Kršćanstva. ”Trećina stanovnika na Samoi su katolici i, premda nema točnih statističkih podataka, u idućih 15 godina broj katolika ondje mogao bi dosegnuti polovicu stanovništva. Katoličkim je misionarima na Samoi u početku bilo teško jer su stigli 15 godina nakon protestantskih misionara. Za nas je biti katolik svjedočanstvo po sebi. Dok smo odrastali, mogli smo jasno prepoznati što naučavaju katolici, a što protestanti”, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje kaže da je vjera ondje dio zajednice te da je molitva iznimno važna. Moli se tri puta dnevno. Kad je vrijeme molitve sve aktivnosti i sav posao staje. Trećina stanovnika na Samoi su katolici i, premda nema točnih statističkih podataka, u idućih 15 godina broj katolika ondje mogao bi dosegnuti polovicu stanovništva, sasvim pouzdano vjeruje Christian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.