Katolički portal Bitno.net: Katolici i ‘mjesec Pridea’ – kako reagirati?

Zagreb, 05.06.2021.- U Zagrebu održao drugi Pride Ride, na kojoj se učesnici voze na biciklima, umjesto klasične Povorke ponosa. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Možda ste primijetili da su neke kompanije promijenile svoj logo, uključujući u njega dugu u znak podrške “povorkama ponosa”. Na katoličkom portalu Bitno.net osvrnuli su se na ‘mjesec Pridea’ i istaknuli kako “katolicima u sekularnoj kulturi zna biti veoma teško stupati u dijalog”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ta teškoća postaje još izraženijom kada se radi o pitanjima identiteta, koja zadiru u samo čovjekovo srce. Velik dio ovoga problema uzrokovan je činjenicom da mi kao katolici definiramo identitet osobe mnogo drugačije nego što to čini ostatak kulture. Kao katolici, mi smatramo da osobu definira to tko je on ili ona u odnosu prema Bogu. Svaka je osoba ljubljeni sin ili kći Božja, a Bog je svakoga od nas stvorio kako bismo na neki način odražavali Njega. No Bog nam je dao izbor da živimo u skladu s Njegovom namjerom za naš život ili da se to odbijamo. Zbog ljage istočnoga grijeha mi imamo sklonost odbijati sklad za koji smo stvoreni da u njemu živimo. A kako bismo živjeli u skladu s Božjom namjerom, treba nam Njegova milost. Kao katolicima može nam biti veoma teško govoriti o „Prideu”. Znamo da oni koji osjećaju privlačnost prema istome spolu zaslužuju dostojanstvo i ljubav isto kao i svi drugi ljudi. No znamo i nauk Katoličke Crkve.”, piše bitno.net.

Koja je primjerena reakcija katolika na „Pride” i istospolne zajednice?

Kako bismo prikladno reagirali, prvo moramo razumjeti nauk Katoličke Crkve o ljudskome identitetu, a zatim moramo vidjeti koju ulogu naša spolnost igra u tome identitetu. U KKC 2331 stoji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bog je ljubav i u sebi živi otajstvo osobnog zajedništva i ljubavi. Stvarajući ljudsku narav muškarca i žene na svoju sliku […] Bog u nju upisuje poziv, pa prema tome sposobnost i sa savješću povezanu odgovornost za ljubav i zajedništvo.

Crkva u ovome dijelu Katekizma naučava da je u stvaranju spolova, muškoga i ženskoga, Bog upisao odraz sebe. Komplementarnost muškoga i ženskoga otkriva tajanstvenu i relacijsku bit našega Boga. Sama biologija muškoga i ženskoga tijela otkriva da je taj poziv upisan u srce svake osobe. Ta biološka komplementarnost omogućava duhovnu integraciju tijela i duše u činu potpunoga predanja samoga sebe. Kada muškarac ili žena predaju svoj život za svojega supružnika u svojim bračnim zavjetima, mogu stvarno komunicirati tu duhovnu stvarnost svojim tijelima.

Neki u sekularnoj kulturi mogu ustvrditi da su u korijenu odbijanja potpore istospolnim zajednicama zadrtost i mržnja, ali Crkva jednostavno smatra da se po samoj naravi toga što je brak zajednica istospolnoga „para” ne može smatrati brakom. Nedostaje joj komplementarnost i potpunost davanja samih sebe – u duhovnome i biološkome smislu – koje je Bog stavio u svoj stvorenja. Ne radi se o tome da Crkva nasumično odbija priznati istospolne zajednice, nego da ona smatra da je nemoguće da osobe istoga spola stupe u brak, ističe bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tako shvaćamo ljudski identitet i to kako se brak odnosi prema njemu, moramo biti pažljivi u tome kako komuniciramo s drugima koji ne dijele naše mišljenje.

Bitno.net podijelio je i niz savjeta o tome kako reagirati kada nas naši najbliži pitaju o našim pogledima na homoseksualnost ili nas pozovu na neku manifestaciju „Pridea”?

1. Izbjegnite nesporazume. Pripazite da vi i vaši najbliži „govorite istim jezikom”. Pomozite im razumjeti da vi ne poistovjećujete njihovu spolnost s njihovim identitetom, jer to je samo jedan vid toga tko su oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Budite autentični. Budite iskreni o svojim uvjerenjima na način pun ljubavi. Podijelite gledište Crkve na identitet s ljubavlju, strpljivošću i empatijom. Laži uvijek razaraju odnose.

3. Molite. Reći: „Ne podržavam prakticiranje homoseksualne sklonosti” ne znači reći: „Ja te ne podržavam”. To može biti poziv na proširivanje katoličkoga razumijevanja identiteta u sprezi s ljudskim dostojanstvom i ljubavlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.