Katolikofobija u Rijeci: Pročitajte odgovor policije o napadima na vjerske objekte u PGŽ

policija napadi na vjerske objekte
Foto: PU PGŽ, Narod.hr, Roberta F., Fraxinus, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

“U razdoblju od nešto više od godinu dana, a neovisno o događajima koje ste naveli, zabilježeno je i nekoliko slučajeva ispisivanja grafita različitog neprimjerenog sadržaja na vjerskim objektima u nekoliko mjesta na području Policijske uprave primorsko-goranske”, odgovoreno je, između ostalog, za Narod.hr iz Policijske uprave primorsko-goranske na upit o oskvrnućima i napadima na vjerske objekte u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Stella Gabrić o katolikofobiji u Rijeci: ‘Nadam se da će s Obersnelom otići i neprijateljska klima’

> Katolikofobija: Pročitajte koji su se sve napadi na Crkvu dogodili zadnjih godinu dana u Obersnelovoj Rijeci

> Vlč. Zeba o katolikofobiji i napadima na crkve u Rijeci: ‘To je zaista zastrašujuće’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO, VIDEO) Fra Tomislav Šanko za Narod.hr otkrio detalje o vandalizmu na crkvi sv. Nikole u Rijeci

> Crkva na Krnjevu na meti vandala: Prvo masonski grafit, a potom razbijeno staklo

S obzirom na brojne napade na vjerske objekte i katolikofobiju koja posljednje vrijeme buja u Rijeci zatražili smo odgovore od Policijske uprave primorsko-goranske vezano uz pojedinačne slučajeve i to:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. razbijanje crkve sv. Nikole Tavelića
2. slučaj kada je iz dvorišta crkve Marije Pomoćnice Banderovu gdje je ukraden kip sv. Bernardice koji je kasnije, razbijen, pronađen u blizini Tehničkog fakulteta, a iste noći su vandali razbacali cvijeće na balkonu pred tom crkvom
3. na pročelju crkve Srca Isusova na Zametu, na kojem se nalaze dvije niše, razbijeno je staklo na niši u kojoj je postavljen kip Srca Isusova, dok se na drugoj, u kojoj je kipić Srca Marijina, pokušalo razbiti staklo, ali se nije uspjelo
4. na ulazu u crkvu sv. Nikole biskupa na Krnjevu bojom je nedavno išaran Gospin kip
5. slučaj krađe brončanih skulptura kada su u listopadu 2019. u Trsatskom svetištu s postaja križnoga puta na Fortici ukradene tri brončane skulpture

Zanimalo nas je istražuje li policija gore navedene slučajeve, te ima li još oskvrnuća i/ili oštećenja vjerskih objekata u Rijeci i PGŽ u posljednjih godinu dana koji nisu navedeni u prvom pitanju?

S obzirom da se, kako nam svjedoče vjernici na riječkom području, vjernici ne osjećaju sigurno i upozoravaju da su u strahu, zanimalo nas je i je li prijavljen koji napad na vjernike u Rijeci i/ili PGŽ u proteklih godinu dana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave primorsko-goranske odgovoreno nam je:

“Nastavno na upit obavještavamo Vas da su kriminalistička istraživanja vezano uz događaje koje ste naveli u prvom pitanju i dalje u tijeku.

Osim navedenoga, u razdoblju od 1. svibnja 2019. godine do danas na području ove Policijske uprave zabilježena su tri kaznena djela teške krađe počinjenja u vjerskim objektima na području Rijeke, Crikvenice i otoka Raba. Počinitelji kaznenih djela počinjenih na području Rijeke i otoka Raba su pronađeni i kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu. Isti su otuđili milodare, a jedan od njih uz milodare je otuđio i krunice u namjeri daljnje prodaje.

Također, u razdoblju od nešto više od godinu dana, a neovisno o događajima koje ste naveli, zabilježeno je i nekoliko slučajeva ispisivanja grafita različitog neprimjerenog sadržaja na vjerskim objektima u nekoliko mjesta na području Policijske uprave primorsko-goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, vezano uz dio upita koji se odnosi na napade na vjernike napominjemo da na području ove Policijske uprave nisu zabilježeni događaji na koje bi se eventualno mogao odnositi Vaš upit”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.