Kina: Komunističke vlasti uhitile katoličkog svećenika koji odbija pristupiti ‘državnoj’ crkvi

Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

U petak je kineski svećenik (60) uhićen jer nije želio postati član „neovisne Katoličke Crkve“ koju vodi država.
Portal Asia News objavio je u ponedjeljak da su sigurnosne snage uhitile oca Huanga Jintonga, svećenika koji je služio u župi Saiqi Biskupije Mindong u pokrajini Fuijan, te su ga odvele na nepoznatu lokaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati kasnije policija je nazvala msgr. Vincenza Gua Xijina, neslužbenog pomoćnog biskupa Mindonga, poručivši mu da pripremi odjeću za oca Huanga „zato što se mjesec dana neće smjeti vratiti kući“.
Huang je jedan od 20 svećenika u biskupiji koji ne žele potpisati dokument kojim se potvrđuje članstvo u šizmatskoj neovisnoj „crkvi“.

„Najvjerojatnije će biti izložen političkoj propagandi i ispiranju mozga kojim ga se nastoji prisiliti da postane član,“ navodi Asia News.

> (VIDEO) Važna uloga katolika u masovnim prosvjedima u Hong Kongu: ‘Kineska vlada vrši represiju i potiskuje Crkvu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Novi udar Komunističke partije na kršćane u Kini: Od njih se zahtjeva da koriste religiju kako bi ‘širili komunističke principe’

Huangova župa, koja broji otprilike 4000 vjernika, jedna je od barem pet župa koje su vlasti zatvorile u siječnju zato što njihovi svećenici pokazuju otpor. Biskupija Mindong dio je „pilot projekta“ za provedbu katastrofalnog i oštro osuđivanog tajnog sporazuma između Vatikana i Kine iz 2018. godine.

Na temelju tog sporazuma, koji je sklopljen pod rukovodstvom kardinala Pietra Parolina, vlada predsjednika Xi Jinpinga dobila je, među ostalim povlasticama, pravo glasa u postupku imenovanja biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se ujedno i utire put za ujedinjenje Kineske patriotske katoličke udruge (CPCA), koju država odobrava, i podzemne Crkve, čiji su članovi ostali ujedinjeni sa Svetom Stolicom unatoč riziku od smrti, zatvora ili progonstva zbog njihove vjere.

Kardinal Joseph Zen iz Hong Konga osudio je dogovor između Vatikana i Kine, rekavši da je to „nevjerojatna izdaja“, a izvještaj američkog Kongresa koji je objavljen u siječnju navodi da je tajni sporazum povezan s pojačanim intenzitetom progonstva kršćana koji je u Kini nezabilježen još od Kulturne revolucije.

Prema izvještajima portala Asia News, režim Xi Jinpinga je nakon potpisivanja sporazuma započeo kampanju kako bi u potpunosti uklonio podzemnu Katoličku Crkvu, prisiljavajući pritom svećenike da potpišu dokument koji potvrđuje da će se prikloniti državnoj „crkvi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanjem dokumenta također pristaju na „izbjegavanje bilo kakvog doticaja sa strancima, zabranu vjerskog obrazovanja osoba mlađih od 18 godina [i] ograničavanje vjerskih aktivnosti na vrlo ograničene prostore u crkvama“.

Međutim, mnogi svećenici smatraju da potpisivanje dokumenta kojim bi postali članovi Kineske patriotske katoličke udruge ili, kako ju je režim prozvao, „Neovisne Katoličke Crkve“, označava „negiranje veze s papom i sveopćom Crkvom te smatraju da time postaju državni službenici. Naime, pored toga što moraju istaknuti kinesku zastavu na sakralnim građevinama, također moraju i surađivati sa socijalističkim društvom te podržavati Kinesku komunističku partiju i vrhovnog vođu Xi Jinpinga,“ naglašava Asia News.

> Današnje komunističke države: Znate li na koji način Kina provodi kontrolu protoka informacija?

> Kina pooštrava mjere protiv vjerskog odgoja djece: Kazne roditeljima ako dovedu djecu u crkvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zvijezda na Istoku: Nevjerojatan porast kršćanstva u Kini unatoč progonima i zabranama!

Papa Franjo je 2018. godine zamolio tadašnjeg biskupa Gua (61) da se povuče kako bi biskup Vincenzo Zhan Silu preuzeo dužnost. Biskup Vincenzo Zhan Silu jedan je od sedmorice prethodno ekskomuniciranih biskupa CPCA-a kojega je papa u sklopu sporazuma ponovno primio u crkveno zajedništvo.

Iako je biskup Guo pristao na povlačenje s dužnosti, nije se registrirao kao član CPCA-a, te je i on podvrgnut neprestanom uznemiravanju i progonstvu.

Asia News je u siječnju objavio da je Guo zajedno s određenim brojem svećenika izbačen iz župnog doma u gradu Luojiangu pod optužbom prekršaja protupožarnih propisa te je Guo spavao ispred ulaza u zgradu.

Međutim, režim je u međuvremenu popustio zbog „straha od lošeg publiciteta“ te mu je dopustio da živi u rezidenciji.

Vlasti su im isključile plin, vodu i struju te pomoćni biskup mora nositi vodu iz vanjske slavine do svoje sobe na petom katu.

„Kada se spušta u prizemlje zgrade, uvijek blagoslovi kamere koje su instalirane radi nadzora nad njime.“
„Na taj način blagoslivlja one koji ga kontroliraju.“

U Biskupiji Mindong bilo je više od 90 000 katolika. Od tog broja, najmanje 80 tisuća vjernika pripadalo je neslužbenoj Crkvi, uključujući 57 svećenika, 200 časnih sestara, 300 posvećenih laika i stotine vjeroučitelja, dok je 12 svećenika pripadalo službenoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.