Konačno ‘ne’ turbofolku u Puli i Osijeku: Gradonačelnici odbili ugostiti ovakav sadržaj

Foto: unicath.hr, osijek.hr, hiljadarka.com; fotomontaža: narod.hr

Koncert na kojem bi nastupili i srpski turbofolk pjevači neće se održati u Puli. Odluka je to gradonačelnika Filipa Zoričića koji je svojom intervencijom spriječio održavanje ovakvog nastupa u pulskom Domu sportova. Zoričić poručuje da želi “čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali su nastupiti pjevači Duško Kuljiš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Gradonačelnikovo odbijanje razbjesnilo je organizatore, promociju “Hiljadarka”, koji su zaprijetili tužbom, a kao mjesto da u Hrvatskoj ugoste ovaj glazbeni neukus, pronašli su novu lokaciju te najavili da će koncert održati u Osijeku. Na svojim su stranicama najavili koncert u Osijeku, u dvorani Zrinjevac, iako se poslije utvrdilo da ugovor s dvoranom nije ni potpisan. Odmah je stigla promptna reakcija i osječkog gradonačelnika, Ivana Radića, koji je poručio kako podržava kolegu u Puli te da se koncert neće održati u Osijeku.

> Pročitajte kako Jutarnji sa simpatijama opisuje atmosferu cajki na Rujanfestu: Intervjuirali i pjevača koji veliča četništvo
> Saznajte što Đuro Tikvica, profesor klavira na zagrebačkoj Akademiji kaže o “cajkama” ili turbofolku
> Cajke – simptom balkanizacije i kulturnog propadanja Hrvatske

Osječki gradonačelnik: “S obzirom na identitet grada kojem stremimo, ovakva „promocija“ nije pravi put”

Gradonačelnik Radić o svemu je poslao priopćenje, koje možete pročitati u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“[KONCERT KOJI JE POSTAO PREDMET RASPRAVE NEĆE SE ODRŽATI U GRADSKOM PROSTORU OSIJEKA]

Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.

Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku – ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti.

Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.

Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.” – poručuje osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ).

Ovakva jasna reakcija gradskih vlasti Pule i Osijeka, nešto je novo u odnosu na učestale  dosadašnje pojave ugošćivanja ovakvih provokativnih manifestacija čija glazbena kvaliteta na vrlo niskoj razini u mnogim gradovima po Hrvatskoj. Podsjetimo također kako se redovito u takvim slučajevima svako postavljanje pitanja o (ne)prikladnosti takvih sadržaja u javnim prostorima – u medijima napada te pokušava zataškati i utišati. U takvim slučajevima redovito čitamo pohvale i članke prožete simpatijama prema takvoj vrsti glazbe, tim izvođačima i ozračju koje vlada na njihovim koncertima. I u ovom su slučaju već započeli medijski napadi zbog odbijanja da se ugosti ovakav koncert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.