Saznajte što Đuro Tikvica, profesor klavira na zagrebačkoj Akademiji kaže o “cajkama” ili turbofolku

Foto: Narod.hr

Nakon reakcija stanovnika Zaprešića i pokretanja peticiji za preseljenje Rujanfesta iz Zaprešića, kojemu je potporu dao i Projekt Domovina Zaprešić, reagirao je i Đuro Tikvica, pijanist, redoviti profesor, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu istaknuvši kako je turbofolk “glazba” – “zvukovno-etička kulisa raspada države koja se zvala Jugoslavijom”.

U nastavku pročitajte reakciju u cijelosti:

Potaknut opravdanim reakcijama stanovnika Zaprešića, potpisivanjem peticije, kao i Priopćenjem političke stranke Projekt Domovina, želim se osvrnuti na turbo folk ili popularno “cajke”, zvuci, nastranost i poruke kojega prodiru u domove i živote Zaprešićana, pa time i moje obitelji.

Već iz ove prve rečenice jasan je moj odnos prema ovoj užasavajućoj pojavi i njezinoj konkretnoj invaziji na naše živote, duševno i moralno zdravlje i svekoliko dostojanstvo.

Kako se radi o “glazbi”, zapravo, bolje bi bilo reći zvukovnoj senzaciji, osjećam se osobito povrijeđenim i uznemirenim već zbog samog moga profesionalnog habitusa.

Naravno da svako zvukovno izražavanje ima svoj razlog i namjenu. Naravno da ono taj razlog slijedi, a namjenu ostvaruje. Svaki glazbeni izričaj ima svoje specifično mjesto u univerzalnoj uljudbi, pojedinim nacionalnim kulturama, pa tako i našoj, hrvatskoj.

Ovaj konkretni, zvukovno-etički fenomen ili turbo folk “glazba” također ima svoje mjesto.

To je zvukovno-etička kulisa raspada države koja se zvala Jugoslavijom.

Možda je dobro spomenuti koliki su hrvatski momci njome bili izluđivani tijekom neizbježnoga služenja vojnoga roka u takozvanoj JNA, budućoj krvnici njihove zemlje, ljudi, kulturnih dobara.

Ona je podloga za četničke orgije svih vrsta, kojemu je ovaj narod bio izložen tijekom Domovinskog rata.
Ta je “glazba” zaštitni znak organizatora posljednjeg fašističkog režima u Europi.

Ne mogu ne spomenuti ljude iz Grada, mog rodnog Dubrovnika, koji su trpjeli u okruženju agresora. Jedan mi je od njih rekao: “Moj gosparu, kad pucaju, još je i nekako, ali kad puste onu svoju muziku na razglas, ne može se više!”

Dobro su znali s agresorske strane da uljuđeni narod teško podnosi zvukovnu grdobu. Donijeli su stoga razglas na zaposjednutu Žarkovicu i po prikladnom vjetru raspalili po uljuđenom dubrovačkom puku.

Ne nalikuje li ovaj zaprešićki slučaj opisanom dubrovačkom?
Onaj je bio u velikosrpskoj režiji.
U čijoj je ovaj?

I za kraj, predlažem svim za kulturu zainteresiranim čimbenicima društva koji izražavaju mnoge i raznolike težnje po pitanju kulturnih i društvenih pojava, da se očituju i o ovakvim zagađenjima kulturnog krajolika, ako to do sada nisu učinili.

Đuro Tikvica, pijanist
redoviti profesor, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu

Mate Barun: Projekt Domovina Zaprešić podržava inicijativu za preseljenje Rujanfesta

Stanovnici Zaprešića protiv Rujanfesta zbog “najgoreg turbo folka, većinom iz Srbije”

Naime, kako smo jučer objavili, stanovnicima Zaprešića dosta je Rujanfesta i odlučili su učiniti nešto po tom pitanju. Zato je na internetu osvanula peticija za preseljenje navedenog glazbenog festivala iz Zaprešića.

U peticiji piše sljedeće: “Već godinama ova “manifestacija” narušava prvenstveno bukom miran san stanovnika Zaprešića, Bistre i okolice, a ove godine doživljava vrhunac neukusa odabirom najgoreg što u nazovi glazbi postoji.

Svaku noć bi trebali trpiti teror izvođača mahom najgoreg turbo folka velikom većinom iz Srbije, te istih takvih domaćih.

Zaprešćani nisu dužni zbog nečijeg privatnog interesa biti izloženi teroru takvog smeća niti su povijesno, zemljopisno ni kulturološki dio takvog svjetonazora, tako da ovom peticijom tražimo da se taj šabački vašar makne iz našeg grada, kako je to i Zagreb napravio jer mu tu nikako nije mjesto.”

U trenutku pisanja teksta peticija protiv festivala na kojem bi od 16. do 18. i od 23. do 25. rujna trebali nastupati i imena poput Ace Lukasa, Harisa Džinovića, Saše Matića i Željka Joksimovića, više od 973 potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr