Krišto: mučenike su proizvela sva tri totalitarna režima

Međunarodni znanstveni skup “Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost” bit će održan 13. ožujka u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, najavio je gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK Mile Bogović na konferenciji za novinare i rekao da je zadatak simpozija razjasniti mučeništvo i žrtve te sagledati cijelu hrvatsku povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupska konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij organizatori su znanstvenog skupa. Suorganizatori su visoka teološka učilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdio je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Jednodnevni skup u prvom dijelu obuhvatit će općenitiju temu mučeništva i njegovu prisutnost u drugim religijama. U drugom dijelu izlagači će govoriti o mučeničkim tragovima u hrvatskoj prošlosti, a polazište je da su sve ljudske žrtve ljudi kojima treba priznati njihova temeljna ljudska prava, ljudsko dostojanstvo i uspostaviti dijalog različitih.

Član Komisije za hrvatski martirologij Jure Krišto najavio je da će na skupu govoriti o kršćanskim mučenicima u totalitarnim režimima XX. stoljeća. “Pokušat ću ukazati na činjenicu da su mučenike proizvela sva tri totalitarna režima koja su se povijesnom igrom našla u isto vrijeme na hrvatskim prostorima”, rekao je Krišto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je pokojni papa Ivan Pavao II. unio bitno drukčiji vid mučeništva od onoga koji je bio tradicionalan u Katoličkoj Crkvi, što je dovelo do shvaćanja totalitarnih režima (poput komunističkog) kao režima u kojima su pobijeni mučenici za vjeru.

Nastojanjima Ivana Pavla II. prošireni su vidici o mučeništvu, a pokojni Papa nazivao je mučenicima sve ljude koji su ostali vjerni čovjeku sve do žrtvovanja vlastita života, mučenike kršćanske ljubavi, pravednosti, istine i mira.

Na znanstvenom skupu sudjelovat će monsinjori Mile Bogović, Ivan Šaško, Tomo Vukšić i Ratko Perić. Prisutni na konferenciji najavili su i izlaganja Ivice Raguža, Nele Gašpar, Ivana Bodrožića, Darije Damjanović Barišić, Hrvatina Gabrijela Jurišića, Miljenka Krešića, Stjepana Razuma, Josipa Dukića, Ivana Kozlice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.