Krišto: mučenike su proizvela sva tri totalitarna režima

Međunarodni znanstveni skup “Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost” bit će održan 13. ožujka u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, najavio je gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK Mile Bogović na konferenciji za novinare i rekao da je zadatak simpozija razjasniti mučeništvo i žrtve te sagledati cijelu hrvatsku povijest.

Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupska konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij organizatori su znanstvenog skupa. Suorganizatori su visoka teološka učilišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdio je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Jednodnevni skup u prvom dijelu obuhvatit će općenitiju temu mučeništva i njegovu prisutnost u drugim religijama. U drugom dijelu izlagači će govoriti o mučeničkim tragovima u hrvatskoj prošlosti, a polazište je da su sve ljudske žrtve ljudi kojima treba priznati njihova temeljna ljudska prava, ljudsko dostojanstvo i uspostaviti dijalog različitih.

Član Komisije za hrvatski martirologij Jure Krišto najavio je da će na skupu govoriti o kršćanskim mučenicima u totalitarnim režimima XX. stoljeća. “Pokušat ću ukazati na činjenicu da su mučenike proizvela sva tri totalitarna režima koja su se povijesnom igrom našla u isto vrijeme na hrvatskim prostorima”, rekao je Krišto.

Dodao je da je pokojni papa Ivan Pavao II. unio bitno drukčiji vid mučeništva od onoga koji je bio tradicionalan u Katoličkoj Crkvi, što je dovelo do shvaćanja totalitarnih režima (poput komunističkog) kao režima u kojima su pobijeni mučenici za vjeru.

Nastojanjima Ivana Pavla II. prošireni su vidici o mučeništvu, a pokojni Papa nazivao je mučenicima sve ljude koji su ostali vjerni čovjeku sve do žrtvovanja vlastita života, mučenike kršćanske ljubavi, pravednosti, istine i mira.

Na znanstvenom skupu sudjelovat će monsinjori Mile Bogović, Ivan Šaško, Tomo Vukšić i Ratko Perić. Prisutni na konferenciji najavili su i izlaganja Ivice Raguža, Nele Gašpar, Ivana Bodrožića, Darije Damjanović Barišić, Hrvatina Gabrijela Jurišića, Miljenka Krešića, Stjepana Razuma, Josipa Dukića, Ivana Kozlice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr