Kršćani ugroženi u Betlehemu: Tko napada palestinske kršćane na područjima pod Palestinskom samoupravom?

Foto: Fah

Palestinski kršćani vrlo su stara kršćanska zajednica koja čuva svoju vjeru od najstarijih vremena. Danas su kršćani u području Gaze i Zapadne Obale (Palestinska samouprava) u podređenom i ugroženom položaju u odnosu na većinske muslimane, o čemu Zapad nimalo ne brine, piše gatestoneinstitute.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od žrtava ovog antikršćanskog nasilja je dr. Salameh Qumsiyeh, ugledni ginekolog iz Betlehema kojeg su nedavno  brutalno napali neidentificirani razbojnici dok se vozio svojim automobilom u Betlehemu, u drugoj polovici veljače.

Četvorica maskiranih napadača presreli su Qumsiyehov automobil, rekli su očevici, i pretukli ga palicama i oštrim predmetima prije nego što su pobjegli s mjesta nesreće. Dr. Qumsiyeh je hitno prevezen u bolnicu, gdje je medicinsko osoblje ustanovilo da su ozljede koje je zadobio ozbiljne.

Obitelj uglednog liječnika, jedan od najvećih kršćanskih klanova na Betlehemskom području, dala je izjavu za javnost oštro kritizirajući napad, nazivajući ga “napadom grupe kukavice i kršitelja zakona nacionalnih i društvenih normi”. Obitelj je izrazila šok zbog napada i pretpostavlja da ga je izvela “plaćenička skupina”. Javno su pozvane sigurnosne snage Palestinske uprave (PA) da učine sve kako bi “uhitile kukavice i izvele ih pred lice pravde”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na dr. Qumsiyeha dogodio se samo nekoliko tjedana nakon što je kršćanka iz grada Bet Jala, nedaleko od Betlehema, umrla kada su palestinski policajci izvršili raciju u njenom domu kako bi uhitili njenog sina Yusefa zbog neplaćenih dugova. Žena je identificirana kao 63-godišnja Terez Ta’amneh.

Uoči prošlog Božića 76-godišnja Fairouz Ijha, kršćanka iz Betlehema, požalila se da je posljednje dvije godine provela na sudu, boreći se za pravo na korištenje obiteljskog zemljišta koje su nezakonito oduzeli muslimani. “Svaki put kad zamolim suca za dopuštenje da govorim, on mi kaže: ‘Još nije tvoj red'”, rekla je Fairouz. “Da sam muslimanka, prema meni bi se drugačije postupalo.” Kršćanska učiteljica koja se identificirala kao “Diana” naglasila je da diskriminacija kršćana nije nova i da se u stvari povećala. “[Palestinska] policija ima odvojena pravila za muslimane i kršćane”, rekla je. “Ako se, na primjer, dogodi prometna nesreća u kojoj sudjeluju kršćanin i musliman, policija uvijek stoji na strani muslimana.”

Teška situacija kršćana koji žive pod palestinskom vlašću na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze često je  zanemarena od međunarodne zajednice i zapadnih medija. Vrijedi napomenuti da se kršćansko stanovništvo na području Betlehema smanjilo s većinskih 86% od 1950. na danas manje od 12%. Na cijeloj Zapadnoj obali kršćani danas čine manje od 2% stanovništva, iako su u 1970-ima bili 5%. U pojasu Gaze kojim vladaju Hamas (doslovno značenje imena je Islamski pokret otpora), situacija kršćana je još gora. Broj kršćana koji tamo žive smanjio se s 4.200 kršćana u 2007. na danas tek nekoliko stotina palestinskih kršćana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljudi iz Hamasa preuzeli su moju kuću i pretvorili je u ratnu sobu”, rekao je Kamal Teresi, kršćanin, koji je nedavno pobjegao iz pojasa Gaze: “Zatvorili su me u više zatvora, a zatvor Hamasa nije ništa drugo nego premlaćivanje i psihološka mučenja. Mi kršćani nismo prolaznici u Palestini; mi smo u Palestini 2000 godina (od Isusovog vremena op.); nismo ovdje gosti. Oni [Hamas] maltretiraju i napadaju kršćansku javnost i kršćanske institucije, crkve i udruge. Ne mogu se vratiti u Gazu; povratak bi bio za mene smrtna kazna. “

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.