Kutleša: Crkva se jasno protivi pobačaju, eutanaziji, surogatstvu i rodnoj teoriji

Kutleša
Foto: hkm

Na 68. plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u sjedištu HBK u Zagrebu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša svoj govor je fokusirao na novu deklarciju Dignitas infinita. Istaknuo je da se Crkva snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju. Dignitas infinita govori o temeljnim načelima kršćanske antropologije koja se odnose na neprocjenjivo dostojanstvo svake ljudske osobe. Deklaracija se, između ostaloga, jasno izražava protiv pobačaja, eutanazije, surogat-majčinstva i rodne teorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deklaracija Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu

 

Na početku ovog zasjedanja smatram važnim spomenuti da je 8. travnja 2024., na dan ovogodišnje proslave svetkovine Blagovijesti, objavljena Deklaracija Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu. Deklaraciju je pripremio Dikasterij za nauk vjere s nakanom da istakne temeljna načela kršćanske antropologije koja se odnose na neprocjenjivo dostojanstvo svake ljudske osobe.

U dokumentu se ističe utjecaj ovih načela na društvo, politiku i ekonomiju, te se razmatraju suvremena shvaćanja dostojanstva ljudske osobe i izazovi s kojima se danas suočavamo u razumijevanju toga pojma. Deklaracija se jasno izražava protiv pobačaja, eutanazije, surogat-majčinstva i rodne teorije. Te ratova, siromaštva, teškog položaja migranata, nasilja nad ženama, seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima. Ističući kako svako od ovih zala teško krši temeljno ljudsko dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dignitas Infinita: Deklaracija Crkve osuđuje pobačaj, surogatstvo i rodnu teoriju

Crkva se snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju

Crkva se snažno zalaže za nepovredivo dostojanstvo svake osobe, stvorene na sliku i priliku Božju, naglašavajući da se dostojanstvo ne može odrediti samo sposobnošću razmišljanja ili slobode. Svaka osoba, bez obzira na svoje stanje ili sposobnosti, posjeduje prirođeno dostojanstvo „u svim okolnostima“. Deklaracija također osuđuje iskrivljavanje pojma ljudskog dostojanstva, koje neki koriste za opravdanje proizvoljnog stvaranja novih prava, zaboravljajući da se prava i dostojanstvo ne izvode iz subjektivnih želja ili preferencija.

Deklaracija nas poziva na duboko promišljanje o vrijednostima koje čine temelj našeg zajedništva i naše vjere. Ona nije samo teološki ili doktrinarni dokument, već i poziv na akciju, na suosjećanje i na obnovljeni angažman za obranu dostojanstva svake ljudske osobe, rekao je nadbiskup Kutleša.

>Papa Franjo: Surogatstvo iskorištava žene, a djeca se tretiraju kao roba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zasjedanju Sabora HBK govorilo se i o pastoralu migranata

Na ovome zasjedanju biskupi raspravljaju o daljnjim koracima pripreme Svete jubilarne godine 2025. i 1100. Obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava. Govori se i o katoličkim školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Razmatra se također i o drugim temama koje se nameću kao aktualne u ovom konkretnom vremenu. Napose o onima koje se odnose na pastoral stranaca. Te kontinuitet pastoralne brige za hrvatske branitelje te na suočavanje s različitim društvenim i pastoralnim izazovima, napose s ovisnošću o kocki. Izvješće sa zasjedanja će biti priopćeno na samom kraju zasjedanja, u četvrtak, 11. travnja, na tiskovnoj konferenciji u 12 sati, prenosi hkm.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.