“Lav” sa Nicole Kidman nije dobio Oscara – ali to ne umanjuje značaj glumice koja dominira filmom već 20 godina

Foto: fah

I ove godine Nicole Kidman glumila je u izvanrednom filmu Lav (Lion), redatelja Dannyja Boylea(Slumdog Millionaire), koji je bio nominiran za šest Oscara. Napravljen prema istinitom događaju, opisanom u biografskoj knjizi A Long Way Home Sarooa Brierleya, Lav je priča o petogodišnjem dječaku iz Indije koji se razdvoji od brata i nizom događaja završi izgubljen na ulicama Calcutte, više od 1.500 km od svog doma. Nakon par mjeseci lutanja završi u domu, nakon čega ga posvoji par iz Australije. Dvadeset i pet godina kasnije kreće u potragu za svojom izgubljenom obitelji koristeći Google Earth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je priča o potrazi čovjeka za samim sobom, o potrazi za vlastitim identitetom, i kao takav ima izuzetnu egzistencijalnu snagu. Trebao bi ga pogledati svatko tko, manje ili više, razmišlja o identitetu čovjeka i njegovom traženju smisla.

Godine 1983. sa samo 15 godina starosti na sceni se pojavljuje vrlo mlada djevojka koja će obilježiti svijet filma slijedećih 30 i više godina. Djevojčica se zvala Nicole Kidman, a pojavila se u spotu za pjesmu „Bop girl“. Ovaj spot bio je prva javna pojava planetarne zvijezde koja je obilježila film sa kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Nakon tog spota, mlada i talentirana Nicole dobiva manje uloge u serijama i filmovima kao BMX Bandits i Bush Christmas, a prva veća i značajnija uloga dolazi 1989. u filmu Dead Calm, australskom psiho trileru gdje je ostvarila značajnu ulogu sa Bily Zaneom i Samom Neillom. To su i bile prve kritike na njeno glumačko umijeće, većinom vrlo pozitivne. Zbog toga na slijedeću ulogu nije dugo čekala:  Dani Groma (Days of Thunder) sa suprugom Tomom Cruiseom, a zatim ubrzo dolazi  i prva nominacija za neku značajnu filmsku nagradu, Zlatni Globus, u filmu „Billy Bathgate“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatni Globus za najbolju glumicu Kidman nije izmaknuo 1995. u filmu Žena za koju se umire (To Die for).

Tih godina okušala se sa velikim uspjehom i na kazališnim daskama u Broadwayu, a njezino vrhunska izvedba sa (još uvijek) suprugom Tomom Cruiseom u Kubrickovom Oči širom zatvorene (Eyes wide shut) bila je samo potvrda njezinog izuzetnog glumačkog talenta. Kubrick je umro za vrijeme snimanja, a film zbog kontroverzne tematike (tajne lože, masoni) nikada nije dobio status u javnosti koji je zaslužio s obzirom na vrhunskog redatelja, glumačku postavu i više nego interesantnu tematiku.

Glumačke sposobnosti lijepe Nicole Kidman svakako je zasjenio je brak sa Tomom Cruiseom, a ta ljubavna priča počela je puniti medije. Osobito je javnosti bio interesantan njihov privatni život jer je Tom Cruise bio gorljivi sljedbenik neognostičke sekte pod imenom Scijentološka crkva. On je bio ujedno i njen najveći promotor, pa je 90-ih uslijedila prava poplava odlazaka poznatih na „duhovne seminare“ među scijentologe. Dosta poznatih osoba pohađalo je tu „crkvu“, a uz Cruisea njezini najpoznatiji sljedbenici postali su John Travolta i Will Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Nakon rastave sa Tomom Cruiseom 2001. dolaze njezini najcjenjeniji filmovi. Za Moulin Rouge je dobila još jedan Zlatni Globus. Uskoro slijede i nominacije za „zlatni kipić“, filmsku nagradu Oscar u filmu Monster’s ball. Zlatni kipić (i novi Zlatni Globus) dolazi 2002. za film Sati (Hours), izvanrednoj drami gdje je sa Meryl Streep i Juliane Moore ostvarila jedne od najboljih ženskih uloga u filmskoj povijesti. Film govori o tri žene u različitim periodima međusobno povezane romanom Virginije Woolf Mrs Dalloway, a radnja se događa u samo jednom danu. Film koji se ne smije propustiti. 2003. snima Dogville danskog redatelja Lars von Triera u kome ostvaruje ulogu svoje karijere, ali akademija inače nije naklonjena tvrdokornom Dancu, pa time niti vrhunskoj ulozi Kidmanove. Iste godine pojavljuju se filmovi The Human Stainuz Anthony Hopkinsa i Ed Harrisa. Slijedi film Could Mountain sa Jude Lawom i Rene Zelweger.

Nicole se pojavljuje i u komedijama The Stephord Wievs (2004) i Bewitched (2005). Također snima i kontroverzni film Birth koji je dobio moralnu osudu jer se Kidman pojavljuje u jednoj sceni gola sa maloljetnim dječakom u kadi. Ponovo je dobila odlične kritike i par nominacija.

Danas je u  braku je s glazbenikom Keith Urbanom. Majka je četvero djece – kćer i sin iz prvog te dvije kćeri iz sadašnjeg braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušajte prepoznati Nicole Kidman kao 15-godišnja mladu djevojka u spotu „Bop Girl“:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.