Linda Milić Kršnjavi – kiparica, supruga kipara i majka: ustrajna ljubav preduvjet je za osobni i profesionalni rast

Povodom mjeseca ožujka odlučili smo posebnu pozornost posvetiti doprinosu žena u našem društvu. Jedna od njih je svakako i Linda Milić Kršnjavi, poznata hrvatska kiparica koja ističe kako uspješnost i doprinos društvu možda i jest plod određene borbe: “Ali budnost i ustrajnost u ljubavi prema životu, čovjeku, obitelji i zajednici preduvjeti su za osobni i profesionalni rast. Svaka druga ambicija za mene je suvišna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je u Rijeci, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. S devetnaest godina odlazi u Zagreb i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine.

“Studij na Akademiji odredio me u profesionalnom smislu, i danas se bavim kiparstvom kao samostalna umjetnica. Ali, moram reći da je studij kiparstva u mom privatnom životu bio presudan, naime od druge godine faksa traje jedna velika ljubav; studentska veza iz klase umnožila se u već uskoro šesteročlanu obitelj”, istaknula je.

Ljubav prema kiparstvu i likovnosti još tješnje nas spaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno sa suprugom Tomislavom Kršnjavijem, koji je također naš poznati kipar, djeluju kao samostalni umjetnici, a njihovi ateljei nalaze se uz kuću u kojoj žive.

“Naš je privatni život prožet profesionalnim, točnije bi bilo reći da nas ljubav prema kiparstvu i likovnosti još tješnje spaja, a da naše međusobno razumijevanje oplemenjuje naš profesionalni život. Uz to, tu su i naša djeca koja odrastaju uz umjetnost kao da se to samo po sebi razumije, kao da to nije mamin i tatin posao. Zapravo, kiparstvo za nas i nije samo posao, svaki novi rad postaje sastavni dio naših doručaka, ručkova ili večeri, svaki je za sebe nova tema, novo otkriće. Od portreta i figura, do sakralnih tema, reljefa, plaketa do relikvijara, nižu se zadatci koji donose uvijek novo uzbuđenje. Zato ovaj posao postaje poziv koji iznimno raduje, ako ste osjetljiv čovjek”, pojasnila je.

Postoje zadatci koji nadilaze pitanje moga posla, to su trenuci koji me emotivno i duhovno ispunjavaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kroz duže vrijeme inspiriraju me mnoge svetice i blaženice; njihovi su likovi naime, u sakralnim prostorima nešto manje zastupljeni. Zbog toga me veselilo što sam imala priliku izraditi portrete bl. Marije Propetog Isusa Petković za dubrovačku katedralu i službenice božje, ‘Riječke majke’ Marije Krucifikse Kozulić za samostan Družbe Presvetog Srca Isusovog u Rijeci”, istaknula je rekavši kako će uskoro ostvariti i izložbu kojom će okupiti portrete i ostalih hrvatskih blaženica i službenica božjih.

“Na taj način želim skrenuti pozornost na njihove osobnosti od kojih možemo toliko toga učiti. Osim toga, moram spomenuti i rad zbog kojeg se osjećam osobito počašćeno, a to je relikvijar Svetog Oca pape Ivana Pavla II, izrađenog za Dubrovačku biskupiju, a koji se čuva u Riznici dubrovačke katedrale. Takvi zadatci nadilaze pitanje moga posla, to su trenuci koji me emotivno i duhovno ispunjavaju”, naglasila je Linda.

Način života svakoga od nas je zapravo jedna poruka, i nju ne možemo lažirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Doprinos društvu ne znači samo biti eksponirana osoba koja javno djeluje ili da društvu doprinose samo osobe ‘važnih i odgovornih’ zanimanja. Mnoge osobe, do jučer sasvim nepoznate javnosti i sasvim običnih zanimanja u određenom spletu okolnosti mogu društvu poslati vrlo snažne poruke i pokrenuti velike promjene. Način života svakoga od nas je zapravo jedna poruka, i nju ne možemo lažirati. Uspješnost i doprinos društvu možda i jest plod određene borbe, ali budnost i ustrajnost u ljubavi prema životu, čovjeku, obitelji i zajednici preduvjeti su za osobni i profesionalni rast. Svaka druga ambicija za mene je suvišna”, poručila je Linda.

Svaka osoba u sebi nosi nešto posebno i vrijedno, od svakoga možemo nešto naučiti

Na upit koji je njezin uzor u životu, istaknula je kako su mnoge žene za nju uzori.

“Kada ih u mislima nabrajam, od mnogih žena u mom životu učila sam neprocijenjive stvari. Moja baka – trpljenje u tišini, moja mama – vedrina i smijeh, moja sestra – poštivanje različitosti u drugome… Svaka osoba u sebi nosi nešto posebno i vrijedno, od svakoga možemo nešto naučiti; od prijateljica, od dragih susjeda… Zato se svakoj novoj osobi u mom životu iznova radujem. Sve vrline za koje znamo, okupljene su pak u nedostižnom uzoru, našoj Nebeskoj majci Mariji, koju molimo da u nas usadi bar zrno svoje mudrosti i poniznosti”, pojasnila je dodavši: “Da se ne bismo osjećali obeshrabreni, u toj potrazi za savršenim vodi nas naša lijepa katolička vjera koja slavi mnoge svetice i blaženice, a njihovi su životi za nas primjeri iz kojih možemo svakodnevo učiti. Pa i ako će ti uzori ostati nedostižni, neporecivo su poticajni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bojte se! – to je Isusova poruka koja vrijedi kako za mene, tako i za sve žene i muškarce na svijetu

“Kad se sjetim sebe u dobi od dvadesetak godina, gledajući iz perspektive od svojih četrdeset, rekla bih: mi zapravo i ne starimo. Sa dvadeset mislimo da su one od četrdeset ili pedeset drugačije od nas; iskusnije, pametnije, mudrije ili možda potrošene i umorne, pomalo dosadne. Zapravo, situacija je uvijek slična, uvijek smo pred nekom nepoznanicom, uvijek nešto gledamo po prvi put i mislimo: što sad?”, upitala je te dodala: “Naša djeca od nas očekuju zrelost i odgovornost, a zapravo i ne znaju da smo mi u toj određenoj situaciji prvi put, i da se ne osjećamo uvijek ni jako sigurne ni jako pametne. Pa tako i lice četrdesetogodišnjakinje ponekad otkriva još uvijek djetinji pogled. Možda upravo iz tog djetinjeg u meni proizlazi i potreba da često radim po svom; kad se očekivalo da gradim karijeru, sve sam svoje snage uložila u obitelj, kad se očekivalo da kao umjetnici s nesigurnim poslom imamo samo jedno dijete, mi se evo veselimo što nam stiže četvrto, kad me netko pita kako stižem raditi kipove i imati veliku obitelj, kroz smijeh odgovaram – dan zaista prekratko traje. Ne kalkuliram, živim”.

“Jer biti zadovoljna žena i osjećati se ispunjeno nije pitanje matematike. Hoću li napraviti deset ili pedeset kipova? Ako ih pomnožim s troje ili četvero djece, neobična bi to bila računica, ali mi žene imamo smisla za neku našu matematiku. I kad sve od sebe podijelimo, uvijek se možemo dati bez ostatka, a naša nam obitelj mnogostruko vraća. Zato, ako me pitate što bih poručila mladim ženama, prepisat ću jednu lijepu poruku: Ne bojte se! – to je Isusova poruka koja vrijedi kako za mene, tako i za sve žene i muškarce na svijetu”, zaključila je Linda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.