U Lumbardi pronađeni novi arheološki kameni ostaci

Foto: Maroje, commons.wikimedia.org

Pri vrhu brežuljka Koludrt u Lumbardi nastavljena su arheološka istraživanja koja uz diplomirane arheologe iz Zadra i Zagreba vodi Hrvoje Potrebica iz Centra za prapovijesna istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom je lokalitetu mještanin Božo Kršinić 1877. godine pronašao ulomke antičkoga kamenog natpisa čuvene Lumbarajske psefizme, najpoznatiji i najvažniji do sada pronađen na tlu Republike Hrvatske, koju čuva Arheološki muzej u Zagrebu.

Dodatnim istraživanjima uputpunjena je psefizma na kojoj su utanačene pojedinosti oko osnivanja grčke naseobine na otoku Korčuli u 3. st. pr. Krista, ističe načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić.

Psefizma i nova iskopavanja su, naglasio je, od prije nekoliko dana uvrstila Lumbardu u arheološku znanost. Općina Lumbarda je otkupila spomenuti lokalitet, čije će se područje zaštititi, urediti i omogućiti svim posjetiteljima da vide gdje je pronađen najstariji pisani spomenik, najavljuje načelnik Lumbarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj istraživanja Hrvoje Potrebica istaknuo je kako su sadašnja istraživanja lokaliteta u Lumbardi počela 2007. te da je nešto južnije, na predjelu Sutivan pronađena nekropola kolonije iz koje potječu grčke vaze, pohranjene u Gradskom muzeju Korčule.

Napravili su, istaknuo je, i prostornu studiju najvažnije monumentalne helenističke cisterne. Nađeni kameni ostatci će biti dostavljeni konzervatorima, rekao je Potrebica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.