23. svibnja 1900 Hans Frank – tko je bio ‘nacistički kralj Poljske’?

Foto: wikipedia

Nacist Hans Frank bio je generalni guverner (njem. “Generalgouverneur”) velikog dijela okupiranog poljskog teritorija. Na toj je poziciji imao svojevrsnu diktatorsku vlast nad podanicima koji su mu dodijeljeni. Vladao je nad ukupno čak oko 12,000,000 stanovnika, koji su uvelike dani na milost i nemilost njemu kao generalnom guverneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frankov glavni grad bio je Krakow – srednjovjekovni glavni grad poljskih kraljeva, a njegova supruga se čak zbog toga nazivala ‘kraljicom Poljske’.

Na današnji dan 1900. godine rođen je poznati nacistički dužnosnik Hans Frank, jedan od 23 optuženika na sudskom procesu u Nürnbergu. Hans Frank doista je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio na položaju na kojem je mogao biti odgovoran za stvari koje su se činile u krajevima pod njemačkom okupacijom. Naime, on je bio generalni guverner (njem. “Generalgouverneur”) velikog dijela okupiranog poljskog teritorija. Na toj je poziciji imao svojevrsnu diktatorsku vlast nad podanicima koji su mu dodijeljeni.

O kakvom se točno sustavu vlasti radilo? Naime, Poljska je nakon njemačkog osvajanja razdijeljena na dva dijela – jedan je izravno priključen Velikonjemačkom Reichu, a drugi je organiziran kao tzv. “Generalno gubernatorstvo za okupirana poljska područja” (njem. “Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete”). Taj drugi dio dobio je Frank na upravljanje, kao generalni guverner. Dapače, da se izbriše spomen poljskog imena, on je naziv tog područja uskoro promijenio jednostavno u “Generalno gubernatorstvo” (njem. “Generalgouvernement”). Nakon osvajanja dijela SSSR-a, “Generalnom gubernatorstvu” priključen je i zapadni dio današnje Ukrajine (nekadašnja austrougarska Galicija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, Frankovo je “Generalno gubernatorstvo” obuhvaćalo najveće poljske gradove – Varšavu i Krakow, a imalo je ukupno čak oko 12,000,000 stanovnika, koji su uvelike dani na milost i nemilost njemu kao generalnom guverneru. Frankov glavni grad bio je Krakow – srednjovjekovni glavni grad poljskih kraljeva. Zanimljivo je da se Frankova ambiciozna supruga navodno čak nazivala “poljskom kraljicom” (“Königin von Polen”).

Zanimljivo je da je od 6 glavnih nacističkih logora za istrjebljenje u Europi, nazivanih na njemačkom jeziku “Vernichtungslager”, čak 4 bilo u Frankovom Generalnom gubernatorstvu. Doduše, Frank je tvrdio da sve do 1944. godine nije znao za te logore, te da je Hitleru zatim čak u 14 prilika podnio svoju ostavku. Bilo kako bilo, Hans Frank bio je prvi i jedini čovjek na funkciji generalnog guvernera, od početka do kraja rata.

Tijekom suđenja u Nürnbergu Frank je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na smrt i obješen. Zanimljivo je da se pred smrt pokajao za počinjene zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.