Mala Aleksandra Zec nije žrtva Domovinskog rata, nego privatnog obračuna

Predsjednik riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Mile Biondić istaknuo je danas za narod.hr da Aleksandra Zec nije žrtva Domovinskoga rata i da se ne može Domovinski rat “prljati” s tim slučajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono na što smo mi kao Udruga željeli skrenuti pozornost je da je nama doslovno svakog djeteta žao, svake žrtve u Domovinskom ratu ali smatramo da mala Aleksandra Zec nije žrtva Domovinskoga rata”, istaknuo je Biondić.

Tragedija obitelji Zec se uvijek prikazuje kao smrt srpske obitelji koju su likvidirali pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, a Biondić smatra da je riječ o privatnom obračunu i osveti zbog nerašćišćenih financijskih odnosa jednoga od policajaca Muniba Suljića i oca obitelji Zec.

“Postrojba u koju je bio mobiliziran Munib Suljić nije imala nikakvu zonu odgovornosti na tom dijelu grada Zagreba, ona dakle nije bila vojno angažirana. Ovdje se može jedino govoriti o privatnom obračunu Muniba Suljića i Mihaela Zeca i osveti”, rekao je Biondić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biondić je istaknuo da svojom predstavom “Aleksandra Zec” redatelj Oliver Frljić nastoji kriminalizirati Domovinski rat i iskrivljavati povijest.

“On želi jednu svetu, časnu pobjedu i jedan trenutak stvaranja ove Domovine pretvoriti u zločin”, izjavio je Biondić.

Biondić se zapitao zašto se ne govori i o jednom drugom događaju pogibiji riječkog djeteta Kristinka Mrle, kojega je ubila JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo htjeli ukazati na pogibiju riječkog djeteta Kristinka Mrle izvan vojarne, a zna se da je zapovijed o miniranju na tom području izdao Marijan Čad protiv kojega sam ja vodio privatan postupak radi tog zlodjela”, istaknuo je Biondić i upitao zašto Državno odvjetništvo Republike Hrvatske šuti o tome djelu.

“Grad Rijeka je trebala napraviti barem minimum i to mjesto obilježiti nekom spomen pločom. Mi ne kažemo da malena Aleksandra nije žrtva i da je osoba koja je to počinila ispravna nego kažemo da ona nije žrtva Domovinskoga rata i ne može se Domovinski rat “prljati s time”, dodao je Biondić.

Biondić je rekao i kako smatra suludim žalbu dviju preživjelih osoba iz obitelji Zec koje tvrde da su obeštećene od strane hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Navodno su i dvije osobe iz obitelji Zec, koje danas ne žive na području Republike Hrvatske, od strane hrvatske države obeštećene zbog tužbe koju su vodile protiv države, što je suludo jer se ne može govoriti da je to učinio hrvatski vojnik u ime hrvatske države, on je to napravio u ime sebe”, istaknuo je Biondić.

Biondić je ponovio da će oni kao Udruga učiniti sve da Frljić ne postane intendant riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta te da su upozorili da se ova predstava ne bi trebala prikazivati i da bi se trebala zabraniti kao povijesna krivotvorina.

Komentirajući izjavu predsjednika Ive Josipovića da je ova predstava umjetničko djelo, Biondić je rekao da je umjetnost prema definiciji subjektivni odraz objektivne stvarnosti i dodao da svatko ima pravo na sebi svojstven način neke stvari raditi i tumačiti onako kako on to doživljava i u tome pravcu čovjek ne može ništa napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.