Matanićev ‘Zvizdan’ osvojio tri nagrade na festivalu u njemačkom Cottbusu

Zagreb, 08.11.2015 - - Dugometražni igrani film "Zvizdan" redatelja i scenarista Dalibora Mataniæa osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istoènoeuropskog filma u Cottbusu, koji se održao od 3. do 8. studenog u tom njemaèkom gradu, dok je igrani film "Imena višnje" Branka Schmidta osvojio nagradu ekumenskog žirija, priopæio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Na slici glumica Tihana Lazoviæ, koja je preuzela nagradu. foto HINA/ HAVC/ ik

Film Dalibora Matanića “Zvizdan” osvojio je u subotu navečer na njemačkom filmskom festivalu u Cottbusu tri nagrade – za najbolji film, najbolju glumicu i nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim glavne nagrade za najbolji film iz natjecateljskog programa “Zvizdan” je dobio i nagradu međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI, a glavna glumica Tihana Lazović specijalnu nagradu za najbolju glumicu koju je i osobno preuzela.

Svečanom dodjelom nagrada u subotu je zatvoreno 25. izdanje filmskog festivala u Cottbusu, na kojem je 2000. godine nagradu za najbolji debitantski film dobio upravo Matanićev prvi film “Blagajnica hoće ići na more”, priopćili su iz zagrebačke Kinorame.
Osim filmskih programa, Film Festival Cottbus ima i industrijski sajam, Connecting Cottbus, na kojem je Zvizdan bio predstavljen 2011. godine, u vrlo ranoj fazi razvoja projekta.

Nakon nove tri potvrde iz njemačkog Cottbusa, “Zvizdan” sada broji petnaest nagrada, od koji je prva bila Nagrada žirija na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. “Zvizdan” je i hrvatskih predstavnik za ovogodišnjeg Oskara te jedini hrvatski film nominiran za LUX nagradu europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ga je u Hrvatskoj do sada pogledalo 42.000 gledatelja i bio prikazan na trideset međunarodnih festivala, “Zvizdana” još čeka potvrđenih prikazivanja na tridesetak međunarodnih festivalaja i kino-distribucija koja će do kraja godine započeti u Italiji, Kanadi i Sloveniji.

Glavne uloge u filmu glume nagrađena Tihana Lazović i Goran Marković, Dalibor Matanić se potpisuje i kao scenarist filma, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.