Međunarodni dan jazza – glazba u ulozi međukulturnog dijaloga

“Jazz ima moć da ljudi zaborave međusobne razlike i udruže se u tome da loše okolnosti pretvore u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo”, rekao je jednom prilikom američki glazbenik Quincy Jones, a to je i glavna misao vodilja Međunarodnog dana jazza kojim se danas diljem svijeta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, promiču vrijednosti toga glazbenog stila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je na taj dan okupiti međunarodnu zajednicu kako bi se razbile predrasude o jazzu, naučilo nove generacije o kakvoj je glazbi riječ te naglasio značaj jazza u postizanju zajedništva, međukulturnog dijaloga i nadilaženja svih vrsta razlika. Između više od stotinu zemalja koje su se na razne načine pridružile obilježavanju Međunarodnog dana jazza, ove su godine i hrvatski umjetnici.

Na sceni koprivničke dvorane “Domoljub” nastupit će jazz sastav mladih glazbenika iz Madžarske i Ukrajine, Matyas Gayer Trio, dok će se u Hrvatskom kulturnom domu Rijeka, u organizaciji udruge Liburnia Jazz i riječke podružnice HGU održati program “Hrvatska slavi jazz”.

Tijekom jutra na riječkom Korzu se očekuje nastup Denisa Razza, a u Glazbenoj školi “Ivan Matetić Ronjgov” učenici će pod vodstvom Elvisa Stanića pripremiti koncertni program. Učenici Škole primijenjenih umjetnosti izložit će likovne radove s temom jazza, uređivati jazz izloge na Korzu i osmisliti scenografiju za koncert učenika i istaknutih riječkih jazzera, koji se najavljuje kao vrhunac tog dana’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program “Jazz your Day 3 in 1” Hrvatske glazbene mladeži održat će se u Splitu, Đakovu i Zagrebu, gdje će se predstaviti proslavljeni hrvatski jazz pedagozi i glazbenici, dok će Jazz orkestar HRT-a nastupiti u zagrebačkom Vip Clubu.

Međunarodni dan jazza diljem svijeta okuplja škole, umjetnike, povjesničare i jazz entuzijaste kako bi se slavio jazz i njegovi korijeni, budućnost i utjecaj, osobito na području osvještavanja potrebe za međunarodnim dijalogom i razumijevanjem, suradnjom, poštivanjem ljudskih prava i dostojanstva. To je vrhunac cjelomjesečnih događanja u travnju, kada se pozornost javnosti usmjerava na jazz i njegovo naslijeđe.

Za ovogodišnje središte događanja je kao ‘global host city’ izabran grad Osaka, poznat u povijesti i kako japanska ‘meka’ za jazz iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, koji i danas ima važnu ulogu na japanskoj jazz sceni. Tamo će se tijekom cijeloga dana održavati edukativni programi, nastupi, okrugli stolovi, radionice svjetski proslavljenih jazz glazbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na večernjem ‘all star’ koncertu u Casle Parku u Osaki, koji će se uživo prenositi na internetu, nastupit će Toshiko Akiyoshi, John Beasley, Kris Bowers, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Theo Croker, Sheila E., Pete Escovedo, Roberta Gambarini, Kenny Garrett, James Genus, Roy Hargrove, Lalah Hathaway, Terumasa Hino, Earl Klugh, Marcus Miller, T.S. Monk, Gregory Porter, Claudio Roditi, John Scofield, Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Lew Tabackin, Steve Turre i mnogi drugi međunarodno priznati umjetnici.

UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza na inicijativu legendarnog američkog pijanista Herbieja Hancocka, ujedno i UNESCO-vog ambasadora dobre volje, na Općoj skupštini u listopadu 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.