Međunarodni znanstveni skup u Dubrovačkoj biskupiji: “Sveti Ilar u kontekstu svog vremena”

Foto: Dubrovačka biskupija

U subotu, 21. listopada bit će proslavljen blagdan svetog Ilara, ranokršćanskog sveca koji se časti kao zaštitnik župe Mlini na području Župe dubrovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Dubrovačka biskupija

Uz ovogodišnji blagdan zaštitnika u Mlinima će u četvrtak, 19. i petak, 20. listopada biti održan Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“. Skup će biti otvoren 19. listopada u 16.30 sati u hotelu „Astarea“. Skup organizira Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a suorganizator je župa sv. Ilara.

Na skupu će biti održana izlaganja na teme: „Sveti Hilarion u kontekstu teoloških rasprava svoga vremena“ (doc. dr. Anto Barišić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između bijega od ljudi i zauzimanja za njih“ (doc. dr. Andrea Filić, Zagreb, Hrvatska), „Sveti Hilarion – otac asketa i pokornika palestinske pustinje“ Vanda Kraft Soić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion kao učenik i sluga Kristov“ (prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, Zagreb, Hrvatska), „Hilarion između slobodne volje i milosti“ (dr. sc. Josip Knežević, Sarajevo, BiH), „Smisao i cilj Jeronimovih hagiografskih djela“ (prof. dr. sc. Miran Špelič, Ljubljana, Slovenija), „Liturgija i monaški život prema Jeronimovim hagiografijama“ (mr. sc. Silvio Košćak, Zagreb, Hrvatska), „’Gol i oboružan u Kristu’ (Vita Hilar. 2,7): askeza, čudesa i egzorcizmi u Jeronomovu Životu sv. Hilariona“ (Roberta Franchi, Budimpešta, Mađarska), „Retoričke figure u Epilogu Života sv. Hilariona i druga dva Jeronimova životopisa svetaca“ (Basyli Degorski, Rim, Italija), „Hilarion na Siciliji“ (Benedetto Clausi, Calabria, Italija), „Legenda o svetom Hilarionu u starijoj hrvatskoj književnosti“ (Vesna Stipčević Badurina, Zagreb, Hrvatska), „Kult sv. Ilara na dubrovačkom području“ (Vinicije Lupis, Dubrovnik, Hrvatska) i „Legende o sv. Ilaru u usmenoj tradiciji“ (Jelena Obradović Mojaš, Dubrovnik, Hrvatska).

Pobožna predaja o svetom Ilaru na širem dubrovačkom području

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča govori da je ovim prostorima harao zmaj imenom Voaz, koji je boravio u Cavtatskoj špilji Šipun. Zmaj je mještanima činio puno zla, pa su molili Svetoga Ilara da ih oslobodi njegove pošasti. Sveti Ilar je pošao u špilju Šipun i snagom Božije volje naredio zmaju da pođe s njim. Zatim je podigao ruku i učinio se put kroz more, pa je po suhu preveo zmaja u Mline. Narodu je naredio da napravi veliku lomaču. Kad je došao u Mline, vezao je zmaja, stavio ga na lomaču i spalio. Na mjestu gdje je Sveti Ilar spalio zmaja, zahvalni mu je narod podigao crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.