Međunarodni znanstveni skup ‘Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima’

Foto: Dubrovačka biskupija

Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ predstavljen je u ponedjeljak, 17. listopada na konferenciji za medije održanoj u dvorana sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji su govorili dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i generalni vikar Dubrovačke biskupije msgr. dr. Petar Palić.

Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ održat će se u petak, 21. listopada i subotu, 22. listopada 2016. godine u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Mučeništvo i ropstvo nisu samo prošlost, nego su svojstveni i sadašnjosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Uzinić je podsjetio kako se nalazimo u jubilarnoj Godini sv. Vlaha kojom obilježavamo 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha i 600. obljetnicu dubrovačkog zakona o prestanku trgovine robljem. Ovim znanstvenim skupom želimo tu prošlost rasvijetliti, ali ne želimo u toj prošlosti ostati nego iz te prošlosti, koja je uvijek učiteljica života, želimo doći do naše sadašnjosti da pokušamo i nju osvijetliti osobito u dimenzijama mučeništva i ropstva. „Nije mučeništvo samo stvar prošlosti kao što to nije ni ropstvo nego su oni, nažalost, svojstveni i našoj sadašnjosti. Ovim simpozijem ne želimo ostati samo u prošlosti nego želimo ta iskustva prenijeti u sadašnjost kako bismo bolje mogli odgovoriti izazovima našega vremena i u jednoj i u drugoj dimenziji“, kazao je biskup.

Gradonačelnik Vlahušić je kazao kako ovaj skup nije nastao slučajno nego se željelo pogledati malo dublje u prošlost, a ne gledati samo nedavni rat, stradanja, patnje, razaranja koje ni do danas nisu završili. U oko 1500 godina dugoj povijesti grada Dubrovnika odluka gradskog senata o ograničavanju ropstva prije 600 godina bila je jedna od takvih odluka prvih u svijetu, ali se od toga danas nije želio praviti neki veliki događaj i marketing. Ta odluka nastala je kao simbioza vjerskog, katoličkog, kršćanskog i jednog svjetovnog Dubrovnika. Danas su svijetu aktualna pitanja imigranata i trgovine ljudima, pa bi i ovaj skup mogao pokazati kako se iz prošlosti može učiti za sadašnjost.

Msgr. Palić je kazao kako su u organizacijskom odboru simpozija također i akademik Nenad Vekarić i prof. dr. sc. Ivica Prlender. Skup će biti prožet s dvije cjeline: fenomenom mučeništva, kako u prošlosti tako i danas, te interpretacijom dubrovačkog propisa iz 1416. godine o ograničenju prodaje robova i situacija u srednjem vijeku povezana s trgovine robljem. „Fenomen sv. Vlaha obrađivan je u različitim knjigama i na različitim skupovima na različite načine, ali se to njegovo mučeništvo prikazivalo usputno. Htjeli smo na temelju njegovog mučeništva pokazati kako je sv. Vlaho i danas aktualan s onom što je bio, a bio je biskup i mučenik, a mi ga u Dubrovniku osjećamo kao svoga zaštitnika“, istaknuo je generalni vikar. Vjerujem da smo svi znatiželjni što će renomirani stručnjaci, teolozi, povjesničari, pravnici koji su se odazvali promišljanju o ovim temama skupa i situaciji u kojoj živimo, još osvijetliti, kazao je msgr. Palić i pozvao sve koje ta tema zanima da slobodno dođu i prate skup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16 tema i predavača

Znanstveni skup će biti otvoren u petak, 21. listopada u 9.30 sati. Prvoga dana skupa bit će održana sljedeća izlaganja: „Mučeništvo kao jedno od obilježja prvih kršćanskih vremena“ (dr. sc. Božo Goluža), „ Pravnopovijesna interpretacija dubrovačkog propisa iz 1416. o ‘ograničenju prodaje robova’“ (dr.sc. Nella Lonza), „Mučeništvo – izraz ljubavi ili posljedica fanatizma“ (dr. sc. Petar Palić), „Čovjek slika Božja – temelji kršćanske antropologije“ (dr.sc. Anton Tamarut), „Rob u familiji: rimski koncepti između Katona Starijega i Plinija Mlađega“ (dr. sc.Bruna Kuntić – Makvić), „ Kršćanstvo i ropstvo u kasnoj antici“ (dr.sc. Ivan Bodrožić), „Ranosrednjovjekovni oblici ropstva na teritoriju dubrovačke komune“ (dr.sc. Ivica Prlender), „Štovanje Sv. Stjepana Prvomučenika u ranosrednjovjekovnom Dubrovniku: mučeništvo u temeljima grada“ (dr.sc. Zdenka Janeković-Römer), i „Trgovina robljem u Dubrovniku, od kraja XIII. do XV. stoljeća“ (Zoran Perović, prof. ), „Roblje u bosansko-dubrovačkim odnosima u razvijenom srednjem vijeku“ (dr. sc. Esad Kurtović). Diskusije su predviđena za 12.15 i 14 sati.

Drugog dana skupa u subotu, 22. listopada izlaganja počinju u 10 sati. Teme i predavači su: „Banka milosrđa –’mons pietatis’ – kršćanski odgovor na dužničko ropstvo“ (dr. sc. Josip Sopta), „Oporučno oslobađanje robova ‘pro anima’ u srednjovjekovnom dubrovačkom pravu“ (dr. sc. Marko Petrak), „Ratno roblje: pravni status i sudbine zarobljenih Osmanlija u doba Kandijskog rata (1645-1669)“ (dr. sc. Domagoj Madunić). Nakon toga slijedi diskusija. U 11 sati počinje posljednji niz izlaganja: „Ropstvo u Morejskom ratu na istočnoj obali Jadranskog mora (1684.–1699.): novi pristupi staroj temi“ (Drago Roksandić), „Ropstvo u Osmanskom Carstvu: o slučajevima robova ugarskog, slavonskog i hrvatskog podrijetla zabilježenima u sidžilima sarajevskih kadija iz druge polovice 16. stoljeća“ (dr. sc. Kornelija Jurin Starčević) i „ Vodopićeva ‘Robinjica’ među hrvatskim književnim robinjama“ (dr. sc. Slavica Stojan). Diskusija je predviđena za 12.45 sati. Zatvaranje radnog dijela skupa bit će u 13.15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popratni program

Prvoga dana skupa 21. listopada u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. bit će održan prigodni kulturno-umjetnički program u sklopu kojega će biti prikazan “Grad na srcu Sveca”, izvorni filmski zapis s jubilarne Feste sv. Vlaha 1972. godine i održan koncerti klape „Kaše“.

U srijedu, 19. listopada u 19 sati u predvorju dvorane sv. Ivana Pavla II. bit će otvorena izložba fotografija „Obnovljena crkva sv. Vlaha okom kamere članova Fotokluba Marin Getaldić“.

Znanstveni skup organizira Dubrovačka biskupija u suradnji s Gradom Dubrovnikom, a skup se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

simpozij_plakat_web-page-001

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.