19. listopada. 1896. don Šime Ljubić – idejni začetnik i osnivač Hrvatskog arheološkog društva

Foto: Theodor Mayerhofer

Na današnji dan 1896. umro je u rodnom Starigradu na Hvaru svećenik don Šime Ljubić, hrvatski povjesničar i arheolog, te idejni začetnik i osnivač Hrvatskog arheološkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studirao je teologiju u Zagrebu, a povijest i slavistiku u Beču. Bio je upravitelj Arheološkog muzeja u Splitu, a jedno vrijeme boravio je i u arhivu u Veneciji gdje je skupljao građu koju je kasnije objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Kasnije je postao direktor Arheološkog muzeja u Zagrebu. Osnivač je Hrvatskog arheološkog društva, a pokrenuo je i njegovo glasilo “Viestnik hrvatskog areheologičkoga družtva”. Pisao je radove iz numizmatike, o predhistorijskim i rimskim nalazištima, skupljao muzejsku građu, objavio srednjevjekovne statute Budve, Skradina i Hvara te radove o odnosima Dubrovnika i Venecije. Osobito je značajan Ljubićev doprinos znanstvenom povijesnom tumačenju srednjovjekovnih plemićkih vladara Bosne i njihovih katoličkih loza.

Kao hrvatski domoljub sudjelovao je u Hrvatskom narodnom preporodu u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.