Ministrica Obuljen zasad puno obećava na Interliberu, hoće li to i ostvariti?

Plenković Obuljen
Zagreb, 11.11.2016 - Premijer Andrej Plenković obišao je Interliber u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i direktorice Zagrebačkog Velesajma Dine Tomić. Na slici Andrej Plenković, Davor Božinović i Nina Obuljen Koržinek.foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ik

Premijer Andrej Plenković posjetio je u petak sajam knjiga Interliber u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, istaknuvši kako je riječ o jednoj od najkvalitetnijih prigoda za predstavljanje hrvatske izdavačke djelatnosti i izvrsnome događaju za hrvatsku kulturu i identitet, uz poruku kako ova vlada ima sluha za kulturu i knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago mi je i ove godine doći na Interliber, drago mi je da sam ovdje s ministricom kulture Obuljen. Mislim da je to izvrstan događaj za hrvatsku kulturu i identitet i jedna od najkvalitetnijih prigoda da vidimo što je novoga u hrvatskom izdavaštvu, koji su novi naslovi, a koje međunarodne knjige prevedene”, kazao je Plenković za Hinu na početku obilaska štandova u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma.

Komentirajući odluku vlade da se PDV na knjigu zadrži na nepromijenjenih pet posto nasuprot najavljivanom mogućem povećanju na 12 posto, što je scenarij koji su nakladnici jednoglasno ocijenili pogubnim za knjižni sektor, premijer je istaknuo kako je taj potez rezultat unutarvladina dogovora kojemu je na umu boljitak čitavog sektora.

“Naravno da smo i u dogovoru s Ministarstvom kulture, a i u političkoj odluci i HDZ-a i naših partnera, u ovoj situaciji napravili jedan potez koji je dobar za hrvatsko izdavaštvo i općenito za hrvatsku knjigu”, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došavši na Interliber upravo na dan kada svijet oplakuje smrt jednog velikog pjesnika, Leonarda Cohena, premijer Plenković pridružio se izrazima žalosti, istaknuvši kako i sam pripada generaciji koja ga je rado slušala.

Komentirao je i Nobelovu nagradu za književnost koja je ove godine pripala Bobu Dylanu, ocijenivši kako je to “vrlo pozitivna i ohrabrujuća odluka koju mogu samo pozdraviti”.

Obuljen Koržinek najavila reformu politike prema knjizi i povećanje proračuna za kulturu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture i vlada svjesni su situacije u izdavaštvu i spremni u dogovoru sa svim dionicima knjižnog sektora raditi na pronalasku načina za izlazak iz krize, kazala je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te najavila potporu reformi politike prema knjizi kao i mogućnost povećanja proračuna za kulturu za vrijeme njezina mandata.

“Za dva do tri tjedna imat ćemo konture proračuna. Nisam davala velike najave za prvu godinu, ali do kraja mandata sigurno ćemo ozbiljnije povećati proračun za kulturu”, kazala je ministrica Hini uoči zajedničkog obilaska štandova s premijerom Andrejem Plenkovićem na sajmu knjiga Interliber u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma.

To će, naravno, ovisiti o fiskalnoj situaciji općenito, napomenula je, a ono što je na početku mandata novoj vladi bilo jako važno je da se stopa PDV-a na knjigu zadrži na dosadašnjih 5 posto, nasuprot najavljenoj mogućnosti njezina povećanja na 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sam više puta rekla da smo svjesni teške situacije u izdavaštvu i jedna od prioritetnih tema koje ćemo u Ministarstvu kulture, odnosno, na koje će vlada u ovom novom mandatu staviti naglasak, to je značajnija potpora, i financijska ali i uopće, reforme politike prema knjizi”, napomenula je ministrica.

“Jako je važno da knjiga bude dostupna u svakom dijelu Hrvatske, da radimo na poticanju čitanja i razvoju nove mlade čitalačke publike. To su prioriteti i zato nam je drago vidjeti da su opet nakladnici tu, da postoji interes za knjigu da građani žele čitati i žele kupovati knjige i mi ćemo se stvarno truditi sa svim mjerama koje ćemo uvoditi da tome damo podršku”, poručila je.

Ministrica je istaknula da su s nakladnicima, koji su bili među prvima koje je na samome početku svojega mandata primila na razgovor i saslušala, već postignuti neki dogovori “oko određenih kratkoročnih mjera koje moraju biti provedene već ove godine, u smislu revizije nekih otkupa i dodatnih ulaganja tamo gdje ministarstvo ima prostor”.

“Dogovorili smo se da počnemo ipak raditi na izradi cjelovitog Zakona o knjizi, dali smo podršku onome što oni rade u okviru hrvatskog clustera kulturnih i kreativnih industrija, jer tu su se već i oni sami usuglasili oko određenih strateških ciljeva”, pojasnila je Obuljen Koržinek, istaknuvši kako je njeno ministarstvo otvoreno za partnersku suradnju za boljitak čitavog sektora i kulture općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo će biti otvoreno, želimo s njima partnerski (odnos), ali i sa svima drugima koji u tome sudjeluju – znači i ministarstvima gospodarstva i obrazovanja, te lokalnom i regionalnom samoupravom, koji puno mogu pomoći”, ocijenila je ministrica te poručila kako “Moramo jednostavno napraviti taj jedan zajednički projekt da pokušamo doprinijeti da se iziđe iz ove ipak ozbiljne krize”.

Ocijenila je pozitivnom veliku posjećenost Interlibera, ali i napomenula kako dojam koji se stječe na sajmu ne daje pravu sliku stanja u hrvatskom izdavaštvu.

“Uvijek je ovdje živo, no ljudi koji ne prate toliko stanje u knjizi, kad dođu na Interliber vidjeti ono što je atmosfera Interlibera ne mogu ni spoznati u kolikim je zapravo problemima izdavaštvo u Hrvatskoj. S jedne strane, raduje me da je ovdje uvijek toliki interes, da škole dovode djecu, da se Velesajam trudi animirati publiku, ali s druge strane, moramo biti svjesni da ono što vidimo ovdje u tih pet-šest dana nije stvarno stanje hrvatskog izdavaštva i interesa za knjigu i, naravno, da to promijenimo”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.