Redatelj Mirković napao autora filma Adam, snimljenog za 80.000 kn

šulina mirković
Foto: Fah, Grad Đakovo; fotomontaža: Narod.hr

Hrvatski redatelj Igor Mirković napao je redatelja Maria Šulinu iz Đakova nakon što je objavljeno da je snimio dugometražni film sa samo 80.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šulina je za taj film dobio i Zlatnog lava za najbolju režiju u kategoriji igranog filma na Venice Film Awards. Na Venice Film Awardsu, u jakoj konkurenciji filmova iz čak 35 zemalja koji su ušli u službeni izbor za najbolji igrani film za listopad, Šulina je proglašen najboljim redateljem za taj mjesec. Nakon mjesečnih selekcija i izbora, Festival ide ka godišnjem izboru, navodi Glas Slavonije.

> Film o hrvatskom branitelju nagrađen u Veneciji, a u Hrvatskoj se nema gdje prikazati

> Mirkovićevom festivalu HAVC dodjeljuje preko pola milijuna kuna: Evo što on kaže o programu s brojnim kontroverznim filmovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o filmu koji prikazuje život hrvatskog branitelja koji je prošao pakao Vukovara i bio ranjen, te boluje od PTSP-a, i njegovog sina. Šulina je film snimio bez financijske podrške hrvatskih institucija, s vrlo malim proračunom te sa glumačkom ekipom koja većinom dolazi iz amaterskih redova.

Nakon što su brojni mediji pisali o filmu Adam i redatelju Šulini, u srijedu se oglasio Mirković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U nekoliko klikova mišem došao sam do odgovora (a ako je to uspjelo meni, moglo je i svakom novinaru u Hrvatskoj): Venice Film Awards malo je poduzeće koje dijeli nagrade potrebitim filmašima. U listopadu, kad je prestižna nagrada otišla u naše ruke, dodijelili su 78 (slovima: sedamdeset i osam) nagrada. Nagrade se dodjeljuju svaki mjesec – i sada, nije mi se dalo brojati od mjeseca do mjeseca, ali lako je izračunati da sličnog lavića dobiva valjda 800-900 filmova godišnje. Kako, zašto? Paaa… odgovor je jednostavan: kako poduzeće za dodjelu nagrada ima ograničeni budžet, svatko od laureata plaća za izradu nagrade 250 eura. Dostava je uračunata u cijenu. Venice Film Awards je, dakle, poduzeće koje se bavi prodajom pozlaćenih kipića”, ustvrdio je Mirković poznat po kontroverznom Motovunskom filmskom festivalu kojeg HAVC izdašno financira.

Podsjetimo, šira publika za Igora Mirkovića – redatelja čula je tek 2001., kada je zajedno s Rajkom Grlićem režirao film Novo, novo vrijeme. Godine 2003. snimio je dokumentarac Sretno dijete o procvatu novog vala u bivšoj Jugoslaviji. Godine 2012. Mirković je dovršio svoj prvi dugometražni igrani film Noćni brodovisufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a dobio je potporu Eurimagesa, MEDIA-e, Grada Rijeke, Filmskog centra Srbije, Slovenskog filmskog sklada, Viba filma i TV Slovenije.

> Na temelju čega HAVC dodjeljuje Motovunskom filmskom festivalu preko pola milijuna kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zoran Milanović na Motovunskom festivalu: Sjećate li se Igora Mirkovića i koliko im je HAVC sredstava dodijeljivao?

> Pogledajte Mirkovićev trailer o Hrvatskoj 2016.!

> Evo što Obuljen financira vašim novcem: Bivša članica skupine Pussy Riot, Oliver Frljić i Hrvoje Hribar u žiriju Mirkovićevog Motovunskog filmskog festivala

Motovun Film festival, čiji je Mirković umjetnički direktor, i kojeg značajnim sredstvima financira HAVC, nastao je krajem devedesetih, a njegova „vrhunska vrijednost bila je sloboda misli i duha – i tim izmicanjem iz zadanih kulturnih okvira bili smo najveća provokacija.“ Opisao je Mirković MFF u intervjuu za Nacional u kojem se osvrnuo i na „napade na HAVC“ rekavši kako „ta beskrajno mutna optužba o protežiranju prijatelja i kolega posljedica je toga što tu nema nikakvih drugih dokaza: niti postoje dokazive malverzacije, niti je netko ukrao novac, niti se može dokazati da je HAVC podržavao politički podobne.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.