Mjesec knjige 2017. posvećen enciklopedistici pod motom “Sve na jednom mjestu”

Foto: fah

Mjesec hrvatske knjige 2017. posvećen je enciklopedistici, pod motom “Sve na jednom mjestu” od 15. listopada do 15. studenoga održat će se više od dvije tisuće programa, a svečano će biti otvoren u Crikvenici što će biti obilježeno i otvorenjem novih prostora crikveničke knjižnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio bogata programa te manifestacije, u koju se svake godine uključuje sve više knjižnica diljem Hrvatske, predstavile su u srijedu na konferenciji za novinare u Knjižnicama grada Zagreba članice Programskoga i organizacijskog odbora Alka Stropnik, Sanja Repanić-Blažičko i Ranka Javor.

Enciklopedistika – tema koja nastoji znanje vratiti u fokus

Enciklopedistika je odabrana za temu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige kako bi se obilježilo i 245 godina od objavljivanja prve velike Francuske enciklopedije koju su kao urednici potpisali Denis Diderot i Jean-Baptiste D’Alembert, rekla je Sanja Repanić-Blažičko. Istaknula je kako je drugi razlog za odabir baš te teme bio što se željelo propitati kakvo je danas ‘stanje’ znanja, koliko je ono uopće u fokusu s obzirom na tehnološka dostignuća koja često vode i u površnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme u kojemu živimo snažno je obilježeno i brzinom što, rekla je Repanić-Blažičko, ne pogoduje čitanju. S tim u vezi, spomenula je knjigu njemačkoga pisca Sebastiana Fitzeka “Terapija” u kojoj autor na kraju zahvaljuje svakom čitatelju koji je poklonio vrijeme njegovoj knjizi. Time smo, dodala je, htjeli apelirati na ljude da u vrijeme “hiperprodukcije informacija i tiranije izbora”, ipak izdvoje vrijeme za čitanje, knjigu i znanje, što je dragocjeno i stostruko se vrati.

Radionice Knjižnica grada Zagreba na Interliberu

U Mjesecu hrvatske knjige tradicionalna priredba je i Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila koji će se ove godine održati od 7. do 12. studenoga, a na kojemu će sudjelovati i Knjižnice grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla Alka Stropnik, time se želi posjetiteljima Interlibera pokazati što sve knjižnice nude i što se u njima može raditi. Radionice će biti za djecu i mlade – od mlađe osnovnoškolske dobi do srednjoškolaca, a kao i svake godine, i ove će biti prilagođene središnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige – enciklopedistici. Pretraživat će se tradicionalne tiskane knjige i one digitalne, a jedna radionica namijenjena osnovnoškolcima bavit će se germanizmima u hrvatskom jeziku, djeca će pretraživati agramerski rječnik, naučiti nove riječi, a nakon toga bit će kreativni dio za izražavanje.

Srednjoškolcima je pak namijenjena radionica s uvodnim pomalo filozofskim dijelom i postavlja pitanje – koristimo li se paralelno rječnikom kada čitamo knjige na stranim jezicima kako bismo saznali značenje nepoznatih riječi, a novi mediji, za razliku od tradicionalnih, nude za to i nove mogućnosti.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv “Čitanje ne dolazi u pitanje”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava od 2000. a u kojemu će sudjelovati mladi čitatelji i djeca koji će ‘odmjeriti’ znanje o trima pročitanim knjigama, a to su “Mali ratnik” Tihomira Horvata, “Pošalji mi poruku” Sanje Pilić i “Milijunaši” Maje Brajko-Livaković. Riječ je o on-line kvizu koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz.

Voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor izvijestila je da je kviz do sada već riješilo 150 mladih čitatelja diljem Hrvatske. Završna svečanost, uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada, održat će se 15. studenoga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) gdje će se uz prigodni program s mladima družiti pisci čije su knjige i bile sadržaj kviza.

Iako je, kako je rekla, naziv kviza simpatičan optimističan, Ranka Javor smatra da ipak malo dolazi u pitanje ali, objasnila je, njegova je svrha da se djeca potaknu na čitanje. Uvjerena je da će tomu pridonijeti zanimljivi naslovi koje natjecatelji trebaju pročitati te dodala kako kviz nije težak, a pitanja su jednostavna i zabavna. Uz kviz, istaknula je Javor, mladima je ponuđen i pristup on-line enciklopedijama pa će tako moći pretraživati Proleksis enciklopediju, Hrvatski leksikon, Hrvatski biografski leksikon, Filmski leksikon i Istarsku enciklopediju u kojima će pretražiti poneke od pojmova koji se spominju u romanima.

Kao i svake godine i ove će tijekom Mjeseca hrvatske knjige jedan dan pod nazivom “Danas ti čitam” biti posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može učiniti, a to će biti 23. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan hrvatskih knjižnica – 11. studenoga obilježit će se dan uoči, odnosno 10. studenoga kada će biti dodijeljeno priznanje “Knjižnica godine” ovogodišnjem laureatu – Knjižnici i čitaonici grada Preloga.

U Crikvenici je u srijedu počelo i Savjetovanje za narodne knjižnice koje će biti završeno 13. listopada na dan svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2017.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.