U knjižnici Filozofskog fakulteta vlada organizacijski kaos; dekan šuti, zaposlenica u radnom vremenu – na prosvjedu?!

knjižnici
Montaža: narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona, Facebook Knjižnica Filozofskog fakulteta

Knjižnica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu po veličini fonda, broju korisnika i smještajnim kapacitetima spremišta i čitaonica najveća je visokoškolska knjižnica u Republici Hrvatskoj. Prema našim informacijama, u toj knjižnici vlada organizacijski kaos, dijelom i zbog pojedinih zaposlenika koji svojevoljno odlaze s posla. Među njima je, prema našim saznanjima i Sanja Kovačević koja u fakultetskoj knjižnici vodi Zbirku za kroatistiku i južnu slavistiku (sic!) i koja u radno vrijeme sudjeluje na prosvjedima. Radi se o feminističkoj aktivistici koja se pojavljuje i na prosvjedima protiv Hoda za život i slično. O stanju u knjižnici još smo u travnju poslali detaljan upit dekanu, no do danas nismo dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutarnji ustroj, manjak zaposlenika i loša organizacija rada knjižnice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sve se više pokazuju kao ozbiljna prepreka njezinu kvalitetnom poslovanju.

Pokrivanje odsutnosti s radnog mjesta

Tako primjerice nad pojedinim otvorenim prostorima nema elementarnog nadzora već mjesecima, doznajemo. Dijelu zaposlenika na dnevnoj se bazi šalju kakofonični mailovi koji sadrže poluformalne naloge gdje i kad trebaju koga mijenjati, sve u stalnoj cirkulaciji, tobože zbog solidarnosti i kolegijalnosti, a zapravo kako bi se pokrila nečija odsutnost s radnog mjesta, dok neki drugi – no uvijek isti zaposlenici – nisu nikad izloženi takvim improvizacijama radnih aranžmana, tvrdi naš izvor.

”Ta su čudna uskakanja i pokrivanja iskorištena za pokretanje novog ustroja i reorganizaciju posla koja teži postati trajnim rješenjem, a koja se provodi bez jasnih ciljeva i javne odluke fakultetske uprave. Naravno, reorganizacija se prelama preko leđa samo jednog dijela zaposlenika koji, osim što rade na vlastitom radnom mjestu, moraju na sebe preuzeti i dio tuđeg posla. Pritom su neki od njih bili financijski nagrađeni, dok drugi nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na djelu je dakle trostruka selektivnost: reorganizacija se odnosi samo na dio službi, obuhvaćen je samo dio zaposlenika, od kojih su samo neki financijski nagrađeni”, kaže nam naš izvor.

Istovremeno dok neki zaposlenici pokrivaju dva radna mjesta, neki drugi, tvrdi, bez ikakvog problema sa svog radnog mjesta izbivaju kako bi se radnim danom u radno vrijeme bavili progresivnim političkim aktivizmom.

Politički aktivizam u radno vrijeme?!

Za ilustraciju mogu poslužiti fotografije snimljene na prosvjedu koji je na glavnom zagrebačkom trgu započeo u petak, 24. veljače 2023. g. u 12:00 sati. Među prosvjednicima u prvom je planu spomenuta Sanja Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagreb, 24.02.2023 – Ad hoc feministička antiratna koalicija organizirala je antiratni protest u povodu godišnjice Putinove invazije na Ukrajinu. 
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Njezina je zbirka smještena na 3. katu knjižnice, gdje je, kao što je vidljivo iz prepiske koja je našem uredništvu u posjedu, potreba za uskakanjem i ”krpanjem” najveća zbog manjka zaposlenika, a i zato što zaposleni u radno vrijeme nisu na radnom mjestu.

Upravo u cilju prikrivanja situacije na 3. katu započela je neformalna i ad hoc reorganizacija rada, koja se sad pokušava provesti i na 2. katu knjižnice, gdje ne postoji problem nedostatka zaposlenika, nego se radi o drugom vidu pritiska kojemu je osobito izložena jedna od najznačajnijih i najstarijih knjižničnih zbirki na Filozofskom fakultetu, Zbirka za povijest, koja prednjači u davanju otpora sadašnjem načinu upravljanja knjižnicom.

Voditeljica na sportskim igrama

I dok su u knjižnici uzavrele interne prepiske i sukobi oko organizacije rada u knjižnici, voditeljica knjižnice Višnja Novosel, koja se tek povremeno ukaže na svojemu radnom mjestu u knjižnici – a o kojoj smo već pisali – nalazi se na Sportskim igrama Sindikata znanosti u Rovinju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Sanja Kovačević, aktivistica koja redovno sudjeluje u prosvjednim aktivnostima feminističkih mreža i organizacija kojima je zajednički nazivnik – borba za abortus, sjedila je na Ilici zajedno s nekoliko aktivistica tijekom ovogodišnjeg Hoda za život u Zagrebu zapriječivši time povorku Hoda da dođe na Trg bana Jelačića, kojom su prilikom policijskom intervencijom prosvjednice maknute s koridora Hoda za život.

>Tko su žene koje su se prepriječile Hodu za život? Hvale se da su 400 žena otpratile na pobačaj
Foto: Jakov Pleše

Bila je prisutna i 23. svibnja na tribini ‘Pravo na život’ u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu , kad su pokušaj argumentirane i civilizirane rasprave ometale glasne ovacije pro-abortus aktivista iz publike.

Izvor: Narod.hr

Dekanova šutnja

Još početkom travnja poslali smo dekanu Filozofskog fakulteta opširan upit vezan za stanje u knjižnici, izbivanje s posla pojedinih zaposlenika, neselektivno nagrađivanje i organizacijske probleme.

Pitali smo i je li zaposlenica knjižnice bila na prosvjedu u svoje radno vrijeme ili je za to koristila slobodne dane ili godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, odgovore nismo dobili te smo ih stoga 24. svibnja potražili putem zahtjeva za pristup informacijama kako bismo saznali stav fakultetske uprave s obzirom na različita mjerila glede radnih obveza, na mogućnost nastupanja na političkim prosvjedima radnim danom u radno vrijeme, te na selektivno i arbitrarno financijsko nagrađivanje pojedinih zaposlenika zahvaljujući kojemu je i zaposlenica knjižnice s fotografija mjesecima primala ničim opravdanu uvećanu plaću, kako tvrdi naš izvor.

Situacija u knjižnici svakim je danom sve gora, pa dekanova šutnja uvelike iznenađuje. Odgovore ćemo na portalu objaviti kad i ako ih dobijemo, a o razvoju situacije u knjižnici Filozofskog fakulteta obavještavat ćemo čitatelje.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.