Moguć molitveno-komemorativni susret u Jasenovcu: Kardinal Bozanić primio veleposlanika Izraela, biskup Škovrčević susreo se s rabinom Da-Donom

Foto: Ika, HKM, Požeška biskupija, fotomontaža

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u ponedjeljak 11. veljače 2019. godine u Nadbiskupskom dvoru u nastupni posjet Nj. E. g. Ilana Mora, veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić i veleposlanik Mor u srdačnom su razgovoru izmijenili mišljenja o aktualnim društvenim prilikama, a posebno su se osvrnuli na nedavno održani molitveno-komemorativni susret ispred zagrebačke katedrale u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, na čemu je Veleposlanik osobito zahvalio Kardinalu.

Biskupov susret s rabinom Kotel Da-Donom

Nekoliko dana ranije,  8. veljače u prostorima Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Zagrebu,susreli su se glavni rabin Zajednice Kotel Da-Don i požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog. U otvorenom i srdačnom razgovoru rabin i biskup razmotrili su nekoliko pitanja, važnih za odnos Hrvatske biskupske konferencije i Židovske vjerske zajednice Bet Israel. Osvrnuli su se na nedavni program ispred zagrebačke katedrale i govor kardinala Josipa Bozanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su o pitanju spomena na žrtve jasenovačkog logora te sudjelovanje na komemoracijama koje organizira Vlada Republike Hrvatske, a koja nije dogovorila s vjerskim zajednicama način na koje bi se one uključile u program. Biskup je upoznao rabina s pokorničko-molitvenim programom što ga Požeška biskupija organizira svake godine u Jasenovcu na Dan čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika. Predložio je da se razmotri mogućnost zajedničkog komemorativno-molitvenog nastupa nekoliko vjerskih zajednica u Jasenovcu.

Rabin Kotel Da-don je prihvatio taj prijedlog te će se u dogledno vrijeme u dogovoru s drugim vjerskim zajednicama nastojati ostvariti takav način iskazivanja poštovanja žrtvama jasenovačkog logora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.