Nagrada ‘Dragutin Tadijanović’ Miroslavu Slavku Mađeru

Hrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), izvijestili su danas iz HAZU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost dodjele Nagrade bit će u utorak, 4. studenoga, u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića, a laureatu Mađeru će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.

Dodjeli će nazočiti i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl.

Istaknuti hrvatski pjesnik akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) bio je jedan od donatora Zaklade HAZU i prema njegovoj želji od 2008. svake se godine iz posebnog fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada te po jedna stipendija najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnje dobitnice stipendija su studentice Andrea Divić i Mandica Nikšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Slavko Mađer rodio se 1. srpnja 1929. u Hrtkovcima, u Srijemu, osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima, a 1955. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor i ravnatelj Gradskog kazališta u Vinkovcima, a od 1965. na RTV-u Zagreb kao radijski urednik-dramaturg, te je prilagođavao književna djela za radio, televiziju i kazališta.

Autor je više zbirki pjesama, drama, novela, kratkih priča, eseja crtica, humoreska te knjiga za djecu.

Pripada književnoj generaciji koja se početkom pedesetih godina 20. stoljeća okupljala oko časopisa Krugovi („krugovaši“), a prvi zbirku pjesama, ‘Raskršće vjetra’, objavio je 1955. U svojim djelima izrazito je vezan za zavičaj, a veliku popularnost stekla je njegova pjesma ‘Pjevat će Slavonija’ iz 1969. koju je uglazbio Branko Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna djela su mu doživjela i uprizorenje na hrvatskim kazališnim pozornicama, a poezija uvrštena u nekoliko antologija. Književna djela su mu prevedena na poljski, talijanski, mađarski i ine jezika. Višestruki je sudionik i manifestacije Dani Josipa i Ivana Kozarca.

Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada, među kojima 1998. književnu nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.