Nagrada Lovro pl. Matačić Nikši Barezi

Nagrada za životno djelo “Lovro pl. Matačić” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) ove je godine dodijeljena Nikši Barezi, a bit će mu uručena večeras na tradicionalnom koncertu Zagrebačke filharmonije pod nazivom “In memoriam Lovro pl. Matačić” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada je dugogodišnjem šefu-dirigentu Simfonijskog orkestra HRT-a dodijeljena za višedesetljetnu istaknutu karijeru u zemlji i inozemstvu.

Kako se ističe u obrazloženju HDGU-a, stručni žiri u kojemu su Pavle Dešpalj, Ruža Pospiš Baldani, Anđelko Klobučar, Anđelko Ramušćak, Dalibor Cikojević, Josip Nalis, predstavnik Fonda “Lovro i Lilly  Matačić” i Prerad Detiček, predložio je a Upravni odbor HDGU-a potvrdio izbor Nikše Bareze.

Nikša Bareza (1936.) dirigiranje je učio kod Milana Sachsa, Hermanna Scherchena i Herberta von Karajana, a zatim godinama surađivao s velikim dirigentima kao što su Lovro pl. Matačić, Ferdinand Leitner, Otmar Suitner i Nikolaus Harnoncourt te sa skladateljskim klasicima 20. stoljeća kakvi su Benjamin Britten, Carl Orff, Oliver Messiaen, Luigi Dallapiccola, Goffredo Petrassi, Dmitrij Šostakovič ili Luigi Nono.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije dirigent i ravnatelj Zagrebačke opere, poslije je bio stalni dirigent opera u Zuerichu, Petrogradu i Grazu, u kojemu je bio i šef-dirigent tamošnje Filharmonije. Sada je stalni dirigent Hamburške opere i milanske Scale gdje se istaknuo nizom uspjelih predstava. Više od trideset godina dirigira po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, te je dugogodišnji (od 1992.) šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Redovito gostuje u vodećim europskim opernim kućama, bio je šef-dirigent Opere i Filharmonije Robert Schumann u Chemnitzu te nekoliko sezona i glazbeni ravnatelj toga grada. Nastupao je i u berlinskoj Njemačkoj državnoj operi, Halleu i Bavarskoj državnoj operi u Muenchenu, a redovit je gost i drugih inozemnih koncertnih pozornica na kojima se, u suradnji s vodećim europskim orkestrima, osobito zalaže za suvremenu glazbu, poglavito posvećujući pozornost hrvatskoj glazbenoj baštini i novim ostvarenjima domaćih skladatelja. Tako je (pra)izveo i (za radio i televiziju) snimio mnogo antologijskih ostvarenja Blagoja Berse, Jakova Gotovca, Ivana Brkanovića, Mila Copre, Borisa Papandopula, Stjepana Šuleka, Milka Kelemena, Ive Maleca, Stanka Horvata, Rubena Radice, Dubravka Detonija, Marka Ruždjaka, Frane Paraća i drugih.

Dirigent bogata diskografskog opusa, u Parizu je za snimke Wagnerova “Nibelunškoga prstena” i opere “Il Campiello” Ermana Wolf-Ferrarija (u izvedbi ansambla tršćanske Opere Verdi) osvojio platinsku diskografsku medalju. U hrvatskoj je diskografiji među mnogobrojnim Berezinim postignućima osobito zapažena kompaktna ploča “Alpske simfonije” Richarda Straussa u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a. Glazbena kritika u svakoj prigodi ističe izvanrednu predanost Berezina pristupa glazbenome djelu, njegovo veliko iskustvo, istančan osjećaj za stil te rafiniranu interpretaciju svake pojedinosti, a posebice se osvrće na njegovo sjajno poznavanje Wagnerove glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu dvije nagrade “Judita” Splitskog ljeta, Nagrade Vladimir Nazor i Porin za životno djelo, tri puta uzastopno Nagrada Hrvatskog glumišta i Nagrada grada Zagreba, te u inozemstvu nagrada “Mozart” Saechsische Mozart Gesellschafta i Johann Josef Fux/Land Steiermark/za zasluge na polju glazbene umjetnosti.

Nagrada Lovro pl. Matačić utemeljena je 1990. i dodjeljuje se bienalno. U protekle su se 22 godine među laureatima bili neki od najvećih hrvatskih međunarodno priznatih glazbenika: Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar,  Mladen  Bašić, Stjepan Radić, Anđelko  Klobučar i Pavle Dešpalj.

Nagrada se sastoji od medalje s likom maestra Lovre pl. Matačića, autorski rad akademskog kipara Damira Mataušića, Diplome koja je autorski rad dizajnera Gorana Golika, te novčanog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.