Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ dr. Ivan Šreter

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

U Pakracu 13. svibnja (subota) u 12 sati u prostorijama Gradske knjižnice Pakrac (Trg dr. Franje Tuđmana 1) Zaklada “Dr. Ivan Šreter” i Časopis Jezik, časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika upriličuju svečanu i javnu dodjelu nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ u 2016. , nagrade “Dr. Ivan Šreter”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je deseta obljetnica dodjele nagrade na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokroviteljstvom Šreterove zaklade. U spomen na dr. Ivana Šretera koji je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik, nagrada nosi njegovo ime. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički list upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i penzionisani oficir. Riječima umirovljeni časnik, Šreter je, kako je pisalo u tužbi, povrijedio oficirske osjećaje.

Na natječaj je prijavljeno stotinjak riječi i Povjerenstvo za izbor najbolje nove hrvatske riječi (članovi: Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Mario Grčević, Nataša Bašić, Mile Mamić, predsjednica Sanda Ham) izabralo je tri nove riječi. Četiri su dobitnika jer 2. nagradu dijele dvoje, a takva je dodjela nagrade, kao i osobe kojima se dodjeljuje, po mnogo čemu neobična i nije se do sada dogodila. Nagrađene riječi bit će proglašene na dodjeli, a tako i imena dobitnika.

Nagrade su novčane, 1. nagrada 5 000 kn, 2. nagrada 3 000 kn, 3. nagrada 1 500 kn, a uz novčane nagrade dodjeljuju se i kipići dr. Šretera akademskoga kipara Tonka Fabrisa i diplome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostima iz Osijeka, Zagreba, Varaždina i Pakraca obratit će pozdravnim riječima upravitelj Zaklade ”Dr. Ivan Šreter” Damir Foretić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević; prigodne će govore o hrvatskom jeziku održati Igor Čatić, Nataša Bašić i Hrvoje Hitrec, predsjednica će Povjerenstva i glavna urednica Jezika Sanda Ham podsjetiti na prošlih deset godina dodjele Šreterove nagrade. Pročitat će se sastavci dviju učenica iz OŠ Smiljevac iz Zadra o novim hrvatskim riječima (i s novim riječima), upoznati s novonagrađenim riječima i dobitnicima uručiti nagrade.

*Predsjednica Povjerenstva
i glavna urednica Jezika
prof. dr. sc. Sanda Ham

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.