Nagrade na Kliofestu: “Povijest podunavskih Hrvata” dr. Skenderovića najbolja knjiga iz povijesti, nagrade primili i mladi povjesničari Veronika Novoselac i Filip Hren

Foto: zkvh.org.rs, hipsb.hr; fotomontaža: narod.hr

U sklopu festivala povijesti – Kliofest u petak je održana svečana dodjela nagrada zaslužnim i istaknutim povjesničarima za njihov rad u području povijesne znanosti, a nagrada “Ivan Lučić” za životno djelo ove je godine pripala akademiku Nikši Stančiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Stančić (80) je ugledni proučavatelj hrvatske povijesti 19. stoljeća u njezinu europskom kontekstu, a napose povijesti nacionalno-integracijskih procesa u sjevernoj Hrvatskoj i Dalmaciji te problematike nacije i nacionalizma i heraldike. Od 1971. do umirovljenja 2008. bio je zaposlen na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1991. izabran je u zvanje redovitog profesora. Od 2000. je član suradnik, a od 2004. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dr. Robertu Skenderoviću nagrada za knjigu o znanstvenoj potvrdi hrvatskog podrijetla Bunjevaca u Vojvodini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik nagrade “Mirjana Gross” za najbolju knjigu iz povijesti 2017. je dr. Robert Skenderović, autor knjige “Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije”. Skenderović se bavi problematikom povijesne demografije, crkvenom poviješću, poviješću okoliša slavonsko-podunavskoga područja i pitanjima povijesti podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u novome vijeku o čemu, između ostalog, govori i njegovo nagrađeno djelo.

Predstavljena knjiga o znanstvenoj potvrdi hrvatskog podrijetla Bunjevaca u Vojvodini

Nagradu “Vjekoslav Klaić” za popularizaciju povijesti ove su godine podijelili dr. Hrvoje Gračanin i Vesna Turtula. Njih dvoje kroz plodonosnu suradnju već deset godina intenzivno surađuju u osmišljavanju i stvaranju radijske emisije Putnici kroz vrijeme koju producira i emitira Hrvatski radio. Ta je zanimljiva emisija poticaj slušateljstvu različite dobi i interesa (posebno školarcima) da na jednostavan način stekne dobar uvid u složene povijesne procese i pojave. Osim toga, Gračanin i Turtula aktivni su i u samostalnoj popularizaciji povijesti o čemu svjedoče brojna izdanja knjiga i časopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade primili mladi povjesničari Filip Hren i Veronika Novoselac za svoje diplomske radove

Nagrada “Ferdo Šišić” za diplomski rad dodijeljena je Filipu Hrenu i Veroniki Novoselac. Hren je diplomirao na diplomskom studiju povijesti ranonovovjekovnog modula na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a njegov je diplomski rad “Hrvatski staleži i Vojna krajina u Tridesetogodišnjem ratu” nastao pod mentorstvom dr. Drage Roksandića.

Veronika Novoselac diplomirala je 2017. diplomskim radom “Značaj humorističko-satiričkog lista Bič u pravaškom novinstvu druge polovice 19. stoljeća” izrađenim pod mentorstvom dr. Jasne Turkalj na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada “Jaroslav Šidak” inozemnom povjesničaru ove je godine pripala dr. Rumjani Božilovoj, umirovljenoj znanstvenoj savjetnici Instituta za balkanistiku Bugarske akademije znanosti u Sofiji. Rumjana Božilova ulazi među najplodnije strane povjesničare koji su pisali o hrvatskoj povijesti (posebno o 19. i početku 20. stoljeća), organizirali susrete i konferencije hrvatskih i bugarskih povjesničara, vodila zajedničke projekte i odgajala mlade bugarske povjesničare koji se danas bave hrvatskom poviješću te hrvatsko-bugarskim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.