Nuncij D’Errico: Sveti Leopold je živio za ekumenizam, za pomirenje, za jedinstvo Crkve

Tijelo svetoga Leopolda Mandića, nakon zagrebačke katedrale, izloženo je u zagrebačkoj Dubravi, u crkvi koja nosi njegovo ime.Zanimanje vjernika veliko je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 17. travnja od 11 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) izravno će prenositi misu posvećenu svetomu Leopoldu Bogdanu Mandiću iz župne crkve u zagrebačkoj Dubravi koja nosi njegovo ime.

Iz crkve u Dubravi tijelo svetog Leopolda Mandića bit će ispraćeno u ponedjeljak, nakon svečane homilije u 7.30. Misu će predvoditi provincijal hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Sarkofag s tijelom svetog Leopolda na putu u Padovu nakratko će se zadržati u Sloveniji.

Nuncij D’Errico predvodio euharistijsko slavlje uz tijelo sv. Leopolda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernje euharistijsko slavlje u subotu 16. travnja u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico. U koncelebraciji bili su provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, provincijal Venetske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i predsjednik Konferencije viših redovnih poglavara i poglavarica BiH fra Miljenko Šteko, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Padove fra Flaviano Gusella, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola vlč. Marko Kovač, te još desetak svećenika, među kojima i župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Voltinom vlč. Željko Lovrić, koji je i propovijedao.

U uvodu nuncij D’Errico istaknuo je radost što predvodi to slavlje, ističući između ostaloga svoju osobnu pobožnost prema sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću kojega je posebno upoznao najprije za vrijeme svoje službe Papina predstavnika u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a potom u Hrvatskoj. Drago mi je doći u ovu župu, gdje subraća odnosno, sinovi sv. Leopolda služe zajednici u Dubravi. Posebno sam sretan da mogu biti s vama, jer sam želio izraziti svoju živu zahvalnost za ovu inicijativu da se svečevi posmrtni ostaci dovedu u Hrvatsku, i to upravo tijekom ove Godine milosrđa, rekao je nuncij, te zahvalio o. Šarčeviću i talijanskim kapucinima. Osobno sam uvjeren da je sv. Leopold veliki svetac, jer je kršćanske krijeposti razvio do herojske razine. On je veliki svetac i zato što je aktualan za ovo naše vrijeme. Vrlo je moderan radi svoje poruke, svjedočenja, rekao je nuncij D’Errico, posebno ističući da je bio apostol milosrđa.

No, ima još jedna dimenzija koja je konkretnija i važnija za ove naše prilike. On je bio veliki svjedok misionarskog i ekumenskog duha. Čitav njegov život i sve ono što je radio bilo je izručeno Bogu, da bi molio puno jedinstvo među svim kršćanima. Osobito puno jedinstvo i pomirenje između latinske i pravoslavne Crkve. Uvjeren sam da trebamo uzeti sv. Leopolda kao zaštitnika našega služenja u Hrvatskoj. Znamo dobro da su još žive rane nedavnoga rata, a sv. Leopold, apostol milosrđa i veliki podupiratelj jedinstva Crkve, znat će nam pomoći kako da postignemo sve što nam je potrebno da bismo nadvladali teškoće i prisutne rane. Upravo to želimo moliti u ovoj euharistiji, da nam posredništvo sv. Leopolda pomogne naći nadahnuća koja su nam potrebna u ovoj Godini, i osobito da učini od nas uvjerene podupiratelje potrebe punoga pomirenja, rekao je nuncij.
U propovijedi vlč. Lovrić podsjetio je kako sveti Leopold nikad nije zatajio da je Hrvat, te na njegovu primjeru možemo naučiti kako poštovati svoj rod, svoj narod i svoju domovinu. Nadalje je naglasio da ga nazivaju apostolom ekumenizma i potaknuo vjernike da se utječu zagovoru sv. Leopolda, osobito u ovo vrijeme kada hrvatski narod u svojim molitvama vapi da bl. Alojzije Stepinac bude kanoniziran; da u ova vremena kada je Sveti Otac sazvao Mješovitu komisiju da po ovom našem svecu naš blaženik bude uzdignut na čast svetosti, rekao je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na sv. Leopolda i kao ispovjednika. Sakrament pomirenja i euharistija to je izvor života u Crkvi, to čini Crkvu svetom, upravo tu je izvorište, tu je snaga, upravo tu je milost gdje se nebo spaja sa zemljom, rekao je Lovrić, te na kraju homilije pozvao vjernike “da moleći, u svoje nakane u ovoj svetoj euharistiji, pred ovim našim svecem, molimo za naše obitelji, da svojim zagovorom sv. Leopold posebno pomogne da se ne ugase obiteljska ognjišta, vatra one ljubavi koja jedina okuplja i čuva obitelj na okupu, da se obitelj moli”. Molimo osobito za mlade, za djecu da slušajući svoje roditelje slijede primjer svetih. Molimo njega koji je bio 12 dijete u svojoj obitelji, da našem narodu izmoli obitelji s brojnom djecom i da ta obitelj, očevi i majke ne budu u strahu, nego da velikodušno daruju život svojoj djeci i za njih se brinu. Molimo i za naš hrvatski narod. Činimo dobro svima, budimo ponosni na ono što jesmo da bi nas i drugi mogli poštovati i voljeti, pa ako treba i trpjeti zbog toga. Molimo za naše narodne vođe da se ne savijaju pred nepravdama, pred neistinama, već da ponosno služe svome narodu. Molimo sv. Leopolda da svojim zagovorom pomogne što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, i da na koncu svi oni koji su u vjeri postali mlaki, koji su se udaljili od Boga ponovno osjete snagom Duha Svetoga čar i blizinu Boga. Svi kršćani kao braća i sestre slavimo jednoga Boga, molimo i na tu blaženu nakanu, da svi budemo jedno u istoj Kristovoj Crkvi, zaključio je propovjednik.

Nakon popričesne molitve, nuncij D’Errico važnim je naglasio nazočnost na euharistijskom slavlju vlč. Kovača, kao izaslanika kardinala Josipa Bozanića, koji je dao veliku podršku dolasku tijela sv. Leopolda u Zagreb. Nuncij se također kratko osvrnuo na Mješovitu komisiju vezanu uz bl. Alojzija Stepinca, te potaknuo vjernike da se mole sv. Leopoldu na još jednu nakanu: “da nam pomognemo razumjeti dobro što je Sveti Otac s time htio”. Nuncij je ponovio kako je za papu Franju neupitna svetost kardinala Stepinca, na što se crkvom prolomio pljesak. Upozorio je i da “trebamo imati još malo strpljivosti, pričekati da bismo mogli protumačiti našoj braći pravoslavnima posao koji smo napravili u procesu kanonizacije, da na taj način veliki kardinal Alojzije Stepinac može biti ne samo svetac za Hrvatsku, već veliki svetac za univerzalnu Crkvu. Tome bi sigurno dao podršku sv. Leopold Bogdan Mandić, jer to je bio njegov život: život za ekumenizam, za pomirenje, za jedinstvo Crkve, sve da bi se do kraja ostvarila Isusova želja ‘da svi budu jedno'”.

Za vrijeme mise prvo čitanje čitala je Andrea Horić, evanđelje je navijestio trajni đakon Stipo Šarić, a molitvu vjernika čitale su Anita i Marina Hurjan. Pjevanjem je slavlje uveličao Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića (Voltino – Ljubljanica).
Molitveno bdjenje nakon mise predvodio je don Damir Stojić, SDB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.